• Κατερίνα Παπασταματίου

Αγία Τριάδα Πάρνηθος:Ένα πανηγύρι διαφορετικό απ’ τα άλλα!


Μενιδιάτες, Λιοσιώτες, Χασιώτες με τα άλογα τους, Σαρακατσαναίοι αλλά και κάθε Αθηναίος που αγαπούσε το βουνό τέτοια μέρα σαν την σημερινή, πρωί πρωί ανέβαινε στην Πάρνηθα να γιορτάσει στο Μοναστηρι της Αγίας Τριάδος! Άρτοι πολλοί, περιποιημένοι με λευκά τραπεζομάντηλα, η εκκλησία ασπρισμένη να λάμπει μέσα στα καταπράσινα πλατάνια, η εικόνα ανθοστολισμενη και φυσικά τα ελάφια σκαρφαλωμένα στους λόφους να κοιτάζουν σαστισμένα τους εκατοντάδες πιστούς που έφταναν.

Φέτος η εικόνα δεν ήταν ίδια. Φέτος οι πιστοί ήταν λιγότεροι, τηρούσαν όσο μπορούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας, έφεραν λιγοστούς άρτους, δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία μέχρι την μεγάλη διασταύρωση και ο ιερέας έψαλλε έξω από το ιστορικό εκκλησάκι την θεία λειτουργία. Ούτε στο τέλος οι πιστοί γλέντησαν με χορούς και παραδοσιακά τραγούδια, ούτε έστησαν τραπέζια με εδέσματα από κάθε νοικοκυριό.

Ήταν ένας διαφορετικός εορτασμός. Σίγουρα πιο πνευματικός αλλά ταυτόχρονα και πιο θλιμμένος. Η Πάρνηθα μας μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 μας αναζητά με κάθε ευκαιρία να της δώσουμε ζωή. Ζωή όπως της έδιναν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, με σεβασμό απόλυτο και αγάπη αστείρευτη!

Φέτος ακόμη και το βουνό έδειχνε θλιμμένο. Λιγοστοί ήταν εκείνοι που ανέβηκαν και ακόμη πιο λίγοι εκείνοι που έστησαν μικρά τσιμπούσια.

Ωστόσο, θλίψη μας προκάλεσε και το γεγονός πως ενώ άλλες χρονιές συνέρρεαν πολιτικοί από κάθε βαθμίδα φέτος μόνο τέσσερις εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικησης παρευθερέθηκαν, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χριστίνα Κατσανδρή, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Βρεττός, ο Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Σπυρος Βάθης και ο Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχ Επιτροπής Χαράλαμπος Ορφανίδης. Ευχόμαστε του χρόνου να μην υπάρχει κανένας φόβος, κανένας ιός ώστε όλοι μαζί να ανταμώσουμε ξανά κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της Αγίας Τριάδος!

Η ευχή και του χρόνου με ΥΓΕΙΑ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ!
786 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif