• Κατερίνα Παπασταματίου

Βασίλης Λαζάρου: Προστατεύουμε την Πάρνηθα σαν τα μάτια μας!


Την 1η Μαΐου ξεκινά μία δύσκολη περίοδος για τον Εθνικό μας Δρυμό, αφού ως είθισται αρχίζει η αντιπυρική περίοδος για το 2020. Η λαβωμένη από την μεγάλη πυρκαγιά του 2007 Πάρνηθα ζητά συνεχώς την προσοχή μας, αλλά κυρίως ζητά τον σεβασμό τόσο στην περιβαλλοντική της ιστορία αλλά και στην σημασία που παίζει για την ζωή όλων μας!

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για όσα γίνονται για την προστασία του πολύτιμου Δρυμού της Αττικής, συναντήσαμε εκ μέρους του Συνδέσμου Πάρνηθας τον κ. Βασίλη Λαζάρου, έναν από τους πιο έμπειρους στον χώρο, καθώς έχει διατελέσει πολλά χρόνια τόσο Πρόεδρος όσο και Αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο που στόχο έχει την προστασία του Δρυμού.


Κύριε Λαζάρου η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σας βρίσκει λίγες μέρες από την λήξη της καραντίνας αλλά και πάλι εν μέσω μίας πανδημίας. Παρόλα αυτά έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να θωρακιστεί η Πάρνηθα;

Πράγματι παρότι βρισκόμαστε στο κυκλώνα της πανδημίας, εμείς στον ΣΥΝΠΑ έχοντας άριστη συνεργασία με τους Δήμους – μέλη, προετοιμαζόμαστε, ώστε η Πάρνηθα να μην δεχτεί κανένα πλήγμα αυτό το καλοκαίρι. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται είτε τηλεδιασκέψεις, είτε πλέον συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική, οι Δήμοι ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες που απαιτούνται για την θωράκιση του Εθνικού μας Δρυμού.


Σε τι φάση βρίσκεται αυτή την στιγμή ο ΣΥΝ.ΠΑ. ώστε να θωρακίσει από μία ενδεχόμενη πυρκαγιά την Πάρνηθα;

Στη μάχη της προστασίας ρίχνουμε καταρχήν όλα τα μηχανήματα που διαθέτουμε ως Σύνδεσμος. Ο στόλος μας πλέον ενισχύθηκε και με νέα πυροσβεστικά οχήματα που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να επέμβουν. Όμως, ο ανθρώπινος παράγοντας γνωρίζουμε όλοι πως είναι αυτός που την κακιά στιγμή θα πρέπει να παρέμβει. Γι’ αυτό τις προσεχείς ημέρες θα επανδρώσουμε τα πυροφυλάκια της Μόλας, της Κυράς και της Φυλής με 50 νέα άτομα που θα προσληφθούν απ’ όλους τους Δήμους – μέλη. Στόχος είναι η 24ωρη παρατήρηση από τα πυροφυλάκια, αλλά και οι περιπολίες στους δασικούς και μη δρόμους της Πάρνηθας.

Από άποψη πρόβλεψης τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

Η Πάρνηθα παρότι όπως αναφέρατε υπέστη ένα βαρύ πλήγμα με την πυρκαγιά του 2007, εξακολουθεί να έχει πλούσια βλάστηση που αποτελεί κίνδυνο εκδήλωσης νέας πυρκαγιάς, όπως όλα τα δάση. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούμε καθαρισμό όλων των δασικών οδών, αποψίλωση των χορτολιβαδικών εκτάσεων που εφάπτονται μέχρι τα τέως Βασιλική Κτήματα Τατοίου, καθαρισμό του λόφου των Σαράντα Μαρτύρων, πραγματοποιούμε αποκομιδή κλαδιών που έχουν συσσωρευτεί μετά την μεγάλη χιονόπτωση του χειμώνα στην Φυλή, μετά από άδεια του Δασαρχείου, ενώ γίνεται εξονυχιστική συντήρηση όλων των πυροφυλακίων και φυσικά των δεξαμενών που βρίσκονται στον ορεινό όγκο.

Αποκομιδή κλαδιών θα πραγματοποιηθεί και στα βόρεια τμήματα των Δήμων Αχαρνών και Φυλής όπου βρίσκονται οικισμοί; Όπως στους Θρακομακεδόνες, την Βαρυμπόμπη, την Φυλή;

Φυσικά! Ήδη έχουμε χορηγήσει ως ΣΥΝΠΑ στους Δήμους Αχαρνών και Φυλής εργολαβία 25.000 ευρώ ώστε να διευκολύνουμε τους Δήμους στην αποκομιδή των ξερών κλαδιών, που στις περισσότερες περιπτώσεις βγάζουν οι πολίτες από τα σπίτια τους.

Κύριε Λαζάρου πιστεύετε πως έχετε προστατευμένη την Πάρνηθα απ’ άκρη σ’ άκρη;

Μέχρι πέρυσι αντιμετωπίζαμε ένα σοβαρό κενό. Το πίσω μέρος του ορεινού όγκου ανήκε σε άλλο Νομό, στον Δήμο Τανάγρας με αποτέλεσμα σε περίπτωση πυρκαγιάς να μην υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης του ΣΥΝΠΑ ενώ δεν μπορούσε να ενταχθεί αυτό το τμήμα και στις δράσεις αποψίλωσης, καθαρισμού και περιπολιών. Με παρέμβαση του Προέδρου μας και Δημάρχου Φυλής κ. Χρήστου Παππού πλέον ο Δήμος Τανάγρας είναι Δήμος – Μέλος του ΣΥΝΠΑ και έτσι κλείνουμε κυριολεκτικά την προστασία της Πάρνηθας από κάθε μεριά! Μπορούμε να επιχειρούμε αλλά κυρίως μπορούμε να πραγματοποιούμε προληπτικές δράσεις και στο βόρειο τμήμα του  Δρυμού κάτι που όλα αυτά τα χρόνια δυσχέραινε το έργο μας.

Ποια είναι η ευχή σας για την αντιπυρική περίοδο του 2020;

Φυσικά να είναι μία άκαπνη περίοδος! Ξέρετε κατά την περίοδο της καραντίνας πολλοί ήταν εκείνοι που αψήφησαν τις απαγορεύσεις και ανέβηκαν στο βουνό με κάθε μέσο και τρόπο. Αυτό, όμως, παράλληλα έδειξε και την ανάγκη όλων μας να ερχόμαστε σε επαφή με την φύση. Γι΄ αυτό τον λόγο προτρέπω όλους τους πολίτες να προσέχουν σαν τα μάτια τους τον Εθνικό μας Δρυμό! Είναι πηγή οξυγόνου, είναι πηγή ζωής!

256 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif