• Κατερίνα Παπασταματίου

Δολοφονία 11χρονου Μάριου:Γιατί το Δημόσιο δεν κάνει ότι –δικαίως έκανε-για τα θύματα της Marfin?


Οι δυο περιπτώσεις προφανώς δεν συγκρίνονται. Όσο δεν συγκρίνεται βέβαια ο θάνατος κανενός ανθρώπου με άλλον.

Η μια περίπτωση έχει χαρακτήρα μιας ενέργειας που στιγμάτισε ολόκληρη την εποχή των μνημονίων. Είναι μια ανατριχιαστική – δολοφονική- πράξη . Εκαψαν ζωντανούς εργαζόμενους μέσα στη Marfin. Συνεπώς η – με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη- χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , με την οποία παραιτήθηκε της αναίρεσης για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της επίθεσης (όπως θα έπρεπε να έχει γίνει πιθανόν από τον πρώτο βαθμό) ήταν μια οφειλόμενη πράξη ηθικής δικαίωσης.

Η δεύτερη περίπτωση είναι ένα περιστατικό με εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό δεδομένου ότι αφορά ένα 11χρονο παιδί που χάθηκε μέσα στο σχολείο του. Από αδέσποτη σφαίρα σε μια περιοχή , το Μενίδι, που οι άσκοποι πυροβολισμοί, είναι περίπου σαν μια επιβεβλημένη συνήθεια, μάστιγα για την πλειονότητα των κατοίκων. Μια κοινωνική ζούγκλα που κόστισε τη ζωή σε ένα παιδί.

Η αποζημίωση και τα ένδικα μέσα

Τον περασμένο Μάρτιο το Διοικητικό Πρωτοδικείο δικαίωσε την οικογένεια του 11χρονου Μάριου , επιδικάζοντας αποζημίωση 500.000 ευρώ , θεωρώντας πως η περιοχή είναι απροστάτευτη από την αστυνομία. Ο Μάριος έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2017 κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής στο προαύλιο του σχολείου του.

Το δικαστήριο, με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, αναγνώρισε ευθύνη του δημοσίου , δια παραλείψεως άσκησης των καθηκόντων του, στο θάνατο του άτυχου μαθητή, καθώς σχεδόν το σύνολο ανάλογων προσφυγών απορρίπτονται από τα δικαστήρια.

Το δικαστήριο επέρριψε ευθύνες στο δημόσιο για την εγκληματική παραμέληση επί μακρό χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, αν και γνώριζαν πολύ καλά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής.

Αυτό όμως αποτελεί ουσιαστικά μισή δικαίωση για την οικογένεια, καθώς σε ποινικό επίπεδο η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει ακόμα να εντοπίσει το δράστη του πυροβολισμού που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει ο άτυχος Μάριος.

Παραίτηση

Το περιστατικό αυτό και η αδυναμία εντοπισμού του δράστη δημιουργεί άλλη μια οφειλόμενη ενέργεια εκ μέρους του κράτους. Να διερευνήσει, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τη δυνατότητα να μην ασκήσει ένδικα μέσα σε αυτή την υπόθεση, καθώς αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και οι προθεσμίες έχουν ανασταλεί λόγω κορονοϊού.

Θα πρόκειται για μια κίνηση με κοινωνική ευαισθησία. Πηγή: www.dikastiko.gr

213 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif