• Κατερίνα Παπασταματίου

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Αττική - Έρχονται έφοδοι σε καταυλισμούς


Επιχειρήσεις στον «σκληρό πυρήνα» της εγκληματικότητας, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που για χρόνια έχουν αφεθεί στο έλεος εγκληματικών ομάδων, ετοιμάζει το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ενδιαφερθεί προσωπικά ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς οι περιοχές του Ασπροπύργου, του Μενιδίου, το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια, είναι από τις πλέον προβληματικές όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη τη χώρα, καθώς τα παραβατικά στοιχεία που ζουν σε αυτές τις περιοχές, έχουν καταφέρει στο πέρασμα των χρόνων να απλώσουν τα «πλοκάμια» τους σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο «Ασπίδα»

Έτσι, πλέον μετά το αρχικό στάδιο των αστυνομικών επιχειρήσεων που είχε στο επίκεντρό τις περιοχές των Εξαρχείων, της Ομόνοιας, της Ασοεέ και του Αγίου Παντελεήμονα, πλέον σειρά παίρνουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί εκτιμούν πως η αντίσταση που θα βρουν στις συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς «έχει δημιουργηθεί ένα χρόνιο απόστημα που δεν γίνεται να σπάσει με μερικές μόνο επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, χρειάζεται συνεχή παρουσία και καθημερινές παρεμβάσεις για να υπάρξει βελτίωση της εικόνας».  

Σε πρώτη φάση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τους οποίους είχε σύσκεψη, την αλλαγή του δόγματος των επιχειρήσεων της αστυνομίας στη Δυτική Αττική. Πρακτικά αυτό σημαίνει, αύξηση σε 16 ομάδες ΟΠΚΕ που αντιστοιχεί σε τέσσερις ομάδες που θα περιπολούν ανά οκτάωρο στις περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Στο πλαίσιο του νέου δόγματος της ΕΛ.ΑΣ για την περιοχή, αναμένεται η μετακίνησηαστυνομικών δυνάμεων  στις παραπάνω περιοχές, καθώς και η παρουσία αστυνομικών περιμετρικά των καταυλισμών που διαμένουν Ρομά, καθώς τα σημεία αυτά είναι ορμητήρια κακοποιών. Επίσης, αναμένεται η αύξηση των περιπολιών κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών- Κορίνθου σε μια προσπάθεια αποτροπής επιθέσεων σε βάρος οδηγών και σύλληψης των δραστών.

Τα άβατα των καταυλισμών

Προβληματισμό στους επιτελείς της Κατεχάκη, προκαλούν κάποιοι από τους καταυλισμούς που διαμένουν Ρομά και αναμένεται να αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Επίσης, στοίχημα αποτελεί το αν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς αποδειγμένα τα αρχηγικά μέλη των καταυλισμών έχουν τον τρόπο τους να ελίσσονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ακολούθησαν της δολοφονίας του άτυχου μαθητή Μάριου Σουλούκου κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής τον Ιούνιο του 2017 στο Μενίδι. Τότε παρά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που είχε γίνει στην περιοχή τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και αυτό αποδίδεται στην άμεση κινητοποίηση των ηγετικών στελεχών των εγκληματικών ομάδων των Ρομά, που απομάκρυναν από το σημείο κάθε τι επιβαρυντικό.

Μάλιστα, για να καθυστερήσουν την αστυνομική επιχείρηση και τους κατ΄οίκον ελέγχους των αστυνομικών, είχαν... στρατολογήσει ανήλικα παιδιά και γυναίκες που δήθεν έκλαιγαν για την παρουσία των αστυνομικών και τον φόβο που τους προκαλούσε η παρουσία τους, όσο οι άνδρες τους, απομακρύνονταν από την περιοχή από άλλους δρόμους για να μην τους εντοπίσουν οι αστυνομικοί.  

Σε έναν άλλον «σκληρό καταυλισμό» κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, στο Ζεφύρι, οι ναρκέμποροι έχουν βάλει ως «τσιλιαδόρους» ανήλικα παιδιά που μόλις αντιληφθούν την παρουσία κάποιου ύποπτου οχήματος ή περιπολικού ξεκινούν να σφυρίζουν συνθηματικά για να τους ενημερώσουν. Η ίδια κατάσταση και στον καταυλισμό της Αγίας Σωτήρας στο Μενίδι, που χρόνια τώρα έχει μετατραπεί σε κομβικό σημείο διακίνησης ναρκωτικών. Δύσκολο αναμένεται να είναι το έργο των αστυνομικών σε ενδεχόμενη επιχείρηση και στον καταυλισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου, στο Βλυχό Μεγάρων  και στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Σταματάκης: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα στη Δυτική Αττική»

Την ώρα πάντως που υπάρχει νέος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Δυτική Αττική, οι αστυνομικοί καταγγέλλουν πως «αντί να μας ενισχύουν όπως αναμέναμε, μας αποδυναμώνουν».  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης, «τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα, έτσι είμαστε εμείς εδώ».

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από 15 μόλις ημέρες, αποσπάστηκαν από υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής 40 άτομα προκειμένου να στελεχώσουν τα ΜΑΤ. Όπως δηλώνει ο κ.Σταματάκης, «Δυστυχώς ο πολίτης της Δυτικής Αττικής, είτε με τους προηγούμενους είτε με τους νυν κυβερνόντες  είναι  απροστάτευτος. Μόλις πέρσι μας είχαν στείλει 50 αστυφύλακες, φέτος μας πήραν για τα ΜΑΤ, 40 άτομα. Ξέρετε μπορεί να μοιάζει λίγο, αλλά για εμάς που υπηρετούμε εδώ, ακόμη και ένας αστυφύλακας παραπάνω είναι μεγάλη υπόθεση.  Η Δυτική Αττική είναι η χωματερή που κρύβονται από κάτω τα σκουπίδια, είναι χωματερή ανθρώπων και απορριμμάτων».  

Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τμήματα ασφαλείας στην Δυτική Αττική αποτελεί το γεγονός πως στο το τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου, λειτουργεί με το  ένα τρίτο της προβλεπόμενης δύναμης και αντί για 30 άτομα, έχει μόλις 10. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στο τμήμα ασφαλείας της Μάνδρας όπου αντί για 20 άτομα υπηρετούν  μόλις 11.

Πηγη: NEWPOST.gr

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Τεζάρης

59 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif