• Κατερίνα Παπασταματίου

Η Βίκυ Καράμπελα Μίχα σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές για το ρεβεγιόν!


Αλμυρές και γλυκές συνταγές για να μπει ο νέος χρόνος γεμάτος γεύσεις αρώματα και καλή διάθεση από την συνεργάτη της PARNES NEWS Βίκυ Καράμπελα Μίχα!

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με γλυκιά κολοκύθα, για ζεστές καρδιές!!!

Υλικά


2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

Αλάτι και πιπέρι

2 κ.γ. κουρκουμά

Μια πρέζα καυτερό πιπέρι καγιέν

1 κιλό περίπου κολοκύθα

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

4-5 κ.σ. γιαούρτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα, κράτησε τους κολοκυθόσπορους στην άκρη και κόβουμε τη σάρκα σε μικρά κυβάκια.

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο να μαλακώσουν. Ρίχνουμε και την κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 40′ λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το καυτερό πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε για 10′ λεπτά ακόμη.

Λιώνουμε τη σούπα να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα. Μοιράζουμε σε φλιτζάνια και σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι και κολοκυθόσπορους.


Γιορτινή σαλάτα σαλάτα!!!

Υλικά:

1 πακέτο πρασινάδες για σαλάτα

2 πορτοκάλια σε φετάκια

300 γρ μανούρι

1 ρόδι

Για τη σάλτσα:

½ φλ. Ελαιόλαδο

6 κ.σ. ξύδι με ρόδι

½ κ.γ. μουστάρδα

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Μοιράζουμε σε πιάτα τα φύλλα από τις σαλάτες και από πάνω απλώνουμε τις φέτες του πορτοκαλιού και το μανούρι σε κυβάκια.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα χτυπώντας όλα τα υλικά σε βαζάκι που κλείνει καλά και την ώρα του σερβιρίσματος περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος.

Διακοσμούμε με τους σπόρους από ρόδι.

Τάρτα λαχανικών με μπέικον και τυριά!!!

Υλικά

1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά

1 καρότο σε πολύ λεπτές φέτες

1 κολοκύθι

1 πράσο

2 κρεμμύδια

2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

¼ φλ. Ελαιόλαδο

4 φέτες μπέικον

5-6 ντοματίνια

1 φλ. Ανθότυρο σε τρίμματα

1 φλ. Φέτα σε τρίμματα

Λίγο φρέσκο θυμάρι

Λίγη ρίγανη

2 αυγά

1 φλ. Κρέμα γάλακτος

Αλάτι

Πιπέρι

Για τη ζύμη

100 γραμ. βούτυρο γάλακτος

1 κ.σ. σπορέλαιο

3 κ.σ. νερό

½ κ.σ. ζάχαρη

2-3 πρέζες αλάτι

170 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το λάδι, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε πυρίμαχο μπολ. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε για 15′ μέχρι να αρχίσει να ροδίσει το βούτυρο και στις άκρες να ξεκινήσει ο βρασμός. Με προσοχή, το βγάζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με σπάτουλα ή σύρμα ώστε να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα και να ξεκολήσει από τα τοιχώματα του μπολ.

Τη βάζουμε σε ταρτιέρα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρή και με τα δάχτυλα τη στρώνουμε στην ταρτιέρα. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με όσπρια την ταρτιέρα να έχει βάρος. Ψήνουμε για 20′ να ροδίσει ελαφρά. Αφαιρούμε τα όσπρια.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε σε καρέ όλα τα λαχανικά και τα κρεμμύδια σαν φέτες λεπτές. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας το μπέικον για 4′-5′ να μαραθούν ελαφρά και να ροδίσει το μπέικον.

Γεμίζουμε την τάρτα με τα σοταρισμένα λαχανικά, το μπέικον, τα τυριά, τα βότανα και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, να τη βλέπουμε.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα και το αλατοπίπερο με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε σιγά σιγά για να μη βγει το υγρό έξω από τη ζύμη. Τα λαχανικά πρέπει να μισοφαίνονται, μην καλυφθούν τελείως από τα αβγά.Πασπαλίζουμε λίγα βότανα στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε 10′ να σταθεί στον πάγκο και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.


Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με κάστανα και κρασί!!!

Υλικά

2 κιλά χοιρινό κρέας με πέτσα κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

2 κιλά κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα

1 ποτηράκι ελαιόλαδο

1 ποτηράκι κρασί

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 ποτήρι χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι και αφού μαραθεί προσθέτουμε το κρασί.

Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει.

Όταν μαλακώσει το κρέας και μείνει με λίγο ζουμί, ρίχνουμε τα κάστανα και αφήνουμε 20 λεπτά να δέσει η σάλτσα του.

Γαλοπούλα η παραδοσιακή!!!

Υλικά

1 γαλοπούλα 5-5,5 κιλών

2 μανταρίνια με τη φλούδα

25γρ. βούτυρο μαλακό

2 κρεμμύδια σε χοντρές φέτες

Θυμάρι

2 κουτ. Σούπας αλεύρι

2 κύβους ζωμό κότας

1 κουτ. Σούπας σιρόπι σφένδαμου

7 κουτ. Σούπας ουίσκι της προτίμησης σας

2 κουτ. Γλυκού κακάο σε σκόνη

1-2 κουτ. Σούπας σάλτσα σόγιας

Για το γλάσο

4 κουτ. Σούπας σιρόπι σφένδαμου

4 κουτ. Σούπας ουίσκι

3 κουτ. Σούπας ζάχαρη καστανή, μαλακή

1 κουτ. Σούπας σάλτσα σόγιας

1-2 κουτ. Σούπας μουστάρδα Dijon

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ζυγίζετε τη γαλοπούλα για να υπολογίσετε το χρόνο ψησίματος. Υπολογίζετε 50 λεπτά ψήσιμο ανά κιλό. Βάζετε τα μανταρίνια μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας και την αλείφετε απέξω παντού με το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε καλά.

Στρώνετε τον πάτο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε με τις φέτες του κρεμμυδιού και το θυμάρι.

Ακουμπάτε από πάνω τη γαλοπούλα και τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, χωρίς όμως να ακουμπά τη γαλοπούλα. Προσέχετε το αλουμινόχαρτο να στέκεται γερά και σταθερά στις άκρες του ταψιού. Ψήνετε ανάλογα με το χρόνο που έχετε υπολογίσει.

Ετοιμάζετε το γλάσο: Αναμιγνύετε όλα τα υλικά για το γλάσο μαζί με μια πρέζα αλάτι. Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της γαλοπούλας, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200°C. Αλείφετε τη γαλοπούλα παντού με το μισό γλάσοκαι την ψήνετε για 15 λεπτά επιπλέον. Επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά, μέχρι η γαλοπούλα να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα και να γλασαριστεί. Τρυπάτε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο πιο παχύ σημείο του μπουτιού και αν οι χυμοί της γαλοπούλας βγαίνουν καθαροί και όχι ροζ, είναι έτοιμη. Αν βγαίνουν ροζ, ψήνετε για λίγο παραπάνω.

Ρίχνετε τους ζωμούς από το ταψί σε κανάτα και αφήνετε να διαχωριστεί το λίπος και να ανέβει στην επιφάνεια. Αφήνετε τα κρεμμύδια στο ταψί και το ακουμπάτε στο μάτι της κουζίνας. Μόλις το λίπος στην κανάτα διαχωριστεί, ανακατεύετε μία κουταλιά λίπος στο ταψί με τα κρεμμύδια και μία κουταλιά αλεύρι και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά. Λιώνετε μέσα τους κύβους κότας, προσθέτετε το whiskey, το σιρόπι σφένδαμου, το κακάο και μία κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας.

Πετάτε το υπόλοιπο λίπος.

Προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να πάρετε 1 λίτρο και το αδειάζετε στο ταψί με τα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν βράση μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι η σάλτσα να πήξει λιγάκι. Δοκιμάζετε για αλάτι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε άλλη μία κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, που θα δώσει και επιπλέον χρώμα. Πιπερώνετε και περνάτε τη σάλτσα από ψιλό σουρωτήρι. Τη ρίχνετε σε κατσαρολάκι και την κρατάτε ζεστή μέχρι να σερβίρετε. Κόβετε τη γαλοπούλα στο τραπέζι και περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.


Γαρνιτούρες

Πατατούλες με πορτοκαλένια γεύση

Υλικά

1½ κιλό πατάτες μικρές στρογγυλές baby

1 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι φρέσκο

1 κοφτό κουτ. Γλυκού κουρκουμά

2 κουτ. Σούπας βούτυρο φρέσκο

Αλάτι, πιπέρι

Λάδι για το τηγάνισμα

Άγριο ρύζι με σταφίδες, κάστανα και κουκουνάρι

Υλικά

250γρ. ρύζι άγριο

1 νεροπότηρο ρύζι μαύρο

2 κουτ. Σούπας σταφίδες

20 κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα

2 κουτ. Σούπας κουκουνάρι

1½ λίτρο ζωμό κότας

2 κουτ. Σούπας βούτυρο φρέσκο

1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι σπόρια ροδιού φρεσκοκαθαρισμένου

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσετε τις πατατούλες:

Καθαρίζετε καλά τις πατατούλες και τις πλένετε. Τις τηγανίζετε σε βαθύ τηγάνι σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε δύο κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο και το ζεσταίνετε. Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνετε μέσα τις πατατούλες και τις ανακατεύετε απαλά. Ρίχνετε μέσα την κιτρινόριζα και το χυμό πορτοκαλιού. Πιπερώνετε καλά και κουνάτε καλά την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτούν καλά οι πατάτες με το χυμό πορτοκαλιού. Βράζετε σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της κατσαρόλας και να μείνει μια πηκτή σάλτσα.

Για να ετοιμάσετε το ρύζι:

Επειδή τα δύο είδη ρυζιού έχουν διαφορετικό χρόνο βρασίματος πρέπει να τα βράσετε χωριστά, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Μοιράζετε λοιπόν το ζωμό σε δύο κατσαρόλες, ρίχνετε από μία κουταλιά βούτυρο στην καθεμία, αλατίζετε ελαφρά και τα βράζετε ξεχωριστά.

Σουρώνετε το αναποφλοίωτο ρύζι και το ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα κάστανα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε και το άγριο ρύζι μαζί με λίγο από το ζωμό στον οποίο έβρασε και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε τα σπόρια ροδιού, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε.

Ο κορμός του Άγιου Βασίλη!!!

Υλικά

Για τον κορμό

6 αυγά

½ φλιτζ. Και 2 κ.σ. ζάχαρη

1 βανίλια

1 φλιτζ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. φρέσκα η κατεψυγμένα βατόμουρα σε θερμοκρασία δωματίου

Λίγη ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση

Για τη σαντιγί

200 ml κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. ζάχαρη

Για τη σάλτσα βατόμουρο

200 γρ. κατεψυγμένα βατόμουρα

2-3 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ 2-3 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.

Στη συνέχεια βάζουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3-4 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας.

Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι πολύ σιγά και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα και το ψήνουμε για 10-12 λεπτά.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε πάνω από μια πετσέτα, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα από το πάνω μέρος, την αντικαθιστούμε με καινούργια και τυλίγουμε πολύ απαλά μαζί με την πετσέτα σε ρολό.

Μόλις κρυώσει το κέικ, ξετυλίγουμε προσεκτικά το ρολό και αφαιρούμε τη λαδόκολλα, απλώνουμε τη σάλτσα βατόμουρο και από πάνω την κρέμα σαντιγί και ξανατυλίγουμε.

Προσθέτουμε τα βατόμουρα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί.

Σάλτσα βατόμουρο

Βάζουμε τα κατεψυγμένα βατόμουρα (περιμένουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν λίγο) στο μούλτι και τα λιώνουμε.

Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και, μόλις πάρει μια βράση, αφαιρούμε τη σάλτσα από τη φωτιά.

Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Η παραδοσιακή μας βασιλόπιτα!!!

Υλικά

125 γραμμάρια νωπή μαγιά

1 νεροπότηρο γάλα (χλιαρό)

1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

1 κουταλιά σούπας μαχλέπι

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

1 βανίλια

5 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 κρόκο για την επάλειψη

Λίγο άσπρο και μαύρο σησάμι

½ κουτ. Γλυκού ξύσμα από 1 λεμόνι ή από πορτοκάλι

1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, γάλα και δύο χούφτες αλεύρι και τα χτυπάμε καλά με το αυγοδάρτη να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μίγμα με μια πετσέτα τουλάχιστον για μια ώρα να φουσκώσει μέσα στον κλειστό ζεστό φούρνο μας. Χτυπάμε και τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη μέχρι να θρυμματιστεί. Λιώνουμε και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά.

Παίρνουμε τη λεκάνη με το μίγμα, που έχει φουσκώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε τα αβγά ολόκληρα και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, εκτός από μια χούφτα γύρω στα 100 με 150 γραμμάρια, που θα την χρειαστούμε πιο μετά. Προσθέτουμε και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε και το χλιαρό λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Όταν θα έχετε ένα απαλό και ωραίο ζυμάρι, τοποθετείστε το μέσα στην κατσαρόλα, που είχατε λιώσει το βούτυρο, ώστε να πάρετε ότι έχει περισσέψει μέσα σε αυτή.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει, καθόλου, στα χέρια σας. Σκεπάζoυμε και πάλι τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ακόμη μια ώρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για μια ακόμη φορά. Μετά προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ταψί, που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα μεταφέρουμε το ζυμάρι πιέζοντας απαλά με τα χέρια να απλωθεί παντού.

Σ΄ένα πιάτο χτυπάμε με λίγο νεράκι τον κρόκο αβγού και με πινέλο αλείφουμε το ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το σησάμι. Τοποθετούμε το ταψί στην προτελευταία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στους 150 με 160 βαθμούς για 1 και ½ ώρα.

Προς το τελευταίο μισάωρο κατεβάζουμε το ταψί μας στην τελευταία σχάρα του φούρνου. Θυμηθείτε να βάλετε από κάτω το νόμισμα ή το φλουρί. Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σας εύχομαι με όλη μου την καρδιά, τις πληγές που άνοιξε το 2020 το 2021 της γιατρέψει όχι μόνο επιφανειακά αλλά ριζικά και να σας δώσει τη δύναμη να παλέψετε για να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας και να κερδίσετε όλα όσα σας αξίζουν Χρόνια πολλάκαλή χρονιά σας εύχομαι!!!

Βίκυ Καράμπελα Μίχα

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων