• Κατερίνα Παπασταματίου

«Η διπλή όψη της εφηβείας»Άρθρο της Σοφιάννας Παπαδοπούλου


Όπως λένε όλοι, η εφηβεία είναι η καλύτερη φάση της ζωής του ανθρώπου. Φέρνει πολλή χαρά, κέφι, ενθουσιασμό, διασκέδαση αλλά μερικές φορές παρατηρούμε μια ελάχιστη μελαγχολία ή αυτό το περίεργο συναίσθημα του «δεν έχω όρεξη για τίποτα». Πολλές φορές εμείς οι έφηβοι χρησιμοποιούμε αυτή την φράση χωρίς να την έχουμε επεξεργαστεί έτσι ώστε να βρούμε τα αίτια που μας κάνουν να νιώθουμε κατά αυτόν τον τρόπο. Όλες οι εμπειρίες είναι πρώτες και κρύβουν τη γοητεία του αγνώστου. Ξαφνικά, ο έφηβος, έρχεται αντιμέτωπος με μία πληθώρα προβλημάτων. Τα μικρά μοιάζουν μεγάλα και το παιδί μπορεί να νιώθει συχνά μπερδεμένο, γι’ αυτό λοιπόν νιώθει πολλές φορές την ανάγκη να έχει έναν άνθρωπο δίπλα του που μπορεί να του εμπιστευτεί τα θέματα που τον/την προβληματίζουν. Σύμφωνα με έρευνες και στα δυο φύλα είναι έντονη η αίσθηση της εφηβείας καθώς πιστεύουν ότι μεγάλωσαν απότομα και ξαφνικά «κάτι έγινε».

Ποια είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν λοιπόν έναν έφηβο σήμερα;

1. Εμφάνιση. Μπορεί και να είναι πρώτο στη λίστα, γιατί βλέπει το σώμα του να αλλάζει συνέχεια και καλείται να το αντιμετωπίσει. Συνήθως διακρίνουν μόνο τα αρνητικά του εαυτού τους και μπαίνουν σε σκέψεις πως ο περίγυρος θα τους κρίνει αρνητικά, μάλιστα παρατηρείται τα αγόρια να προσέχουν την σιλουέτα τους περισσότερο από τα κορίτσια. Ένα από τα παράπονα τους είναι ότι ενώ η περιοχή τους (Αχαρναί) είναι μεγάλη δεν επαρκούν τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης όπου θα μπορούσαν να απασχολούνται έτσι ώστε να είναι και κοντά στο μέρος που κατοικούν. Έτσι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μεταφορικά μέσα όπως αυτοκίνητα και ΜΜΕ. Η χρήση αυτών των μέσων ωστόσο αποθαρρύνει τους νέους αφού οι γονείς τους προτρέπουν για οικονομικούς λόγους να πραγματοποιούν λιγότερες προπονήσεις και όχι σε καθημερινή βάση διότι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια για εισιτήρια ή βενζίνη.

2. Bullying. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά και τα δύο φύλα. Αν δέχεται ενοχλήσεις στο σχολείο, θα δείτε μερικές ενδείξεις στην αλλαγή της συμπεριφοράς του, ακόμα και στη διατροφή. Σε αυτήν την περίπτωση το καλύτερο για τα παιδιά σας θα ήταν να κουβεντιάζετε καθημερινά και σαν πιο μεγάλοι και ώριμοι καλείστε να δώσετε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας.

3. Ένα τρίτο θέμα και τελευταίο είναι οι φιλίες. Τώρα βάζει τα θεμέλια των κοινωνικών δεξιοτήτων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στη διάθεση τους καθώς κάνουν φιλίες που διαλύονται εύκολα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να είστε παρόν όταν σας χρειάζεται. Δεν μπορείτε να επιλέξετε τους φίλους τους ούτε να παρέμβετε. Αν ζητήσει, όμως, τη γνώμη σας, μπορείτε να πείτε πώς θα το χειριζόσασταν εσείς!

249 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif