• Κατερίνα Παπασταματίου

Η μεγαλύτερη στιγμή για την ιστορία των Αχαρνών έφτασε!


Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Ο ΠΑΡΝΑΣΟΣ”, η Ι.Λ.Ε.Α. θα παρουσιάσει το επετειακό της Λεύκωμα. Ένα Λεύκωμα που ετοιμάζεται πυρετωδώς τα τελευταία 3 χρόνια από όλο το διοικητικό και επιστημονικό επιτελείο της εταιρείας. Στο Λεύκωμα αυτό παρουσιάζεται  η ζωή και η ιστορία των ανθρώπων των Αχαρνών μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, ντοκουμέντα και κείμενα. Έχουν επιλεχθεί ανέκδοτες φωτογραφίες από τον καιρό που η τέχνη της φωτογραφίας πρωτοήρθε στην Αθήνα και μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Η συλλογική μνήμη επιτέλους νικά την συλλογική λήθη. Ορισμένες παραποιήσεις του παρελθόντος αποκαθίστανται στην πραγματική τους υπόσταση και διάσταση. Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν πολλά χρόνια εθελοντικής εργασίας από τα μέλη της Ι.Λ.Ε.Α., τους φίλους και τους εθελοντές της. Ζητήθηκαν προσωπικές μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν ορισμένα γεγονότα και οι οποίοι με την σειρά τους κατέθεσαν εκτός από την προσωπική τους μαρτυρία και όσα ντοκουμέντα μπόρεσαν να διασώσουν ως οικογενειακά κειμήλια. Οι μαρτυρίες αυτές πλέον, ως ηχητικά και οπτικοακουστικά τεκμήρια βρίσκονται κατατεθειμένες στα αρχεία της Ι.Λ.Ε.Α., φέρνοντας έτσι πιο κοντά στην πραγματικότητα τις μυθικές και θρυλικές διαστάσεις των γεγονότων. Ταυτόχρονα, μελετήθηκε διεξοδικά ολόκληρη η Αχαρναϊκή βιβλιογραφία, αλλά και ολόκληρη η συγγραφική παραγωγή που αφορά στην συγκεκριμένη εποχή και στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το Λεύκωμα είναι επετειακό γιατί φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την πρώτη έκθεση Αχαρναϊκής λαογραφίας, που έλαβε χώρα στο παλαιό κτήριο της οδού Θεοφράστου. Ένα εμβληματικό κτήριο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως εκπαιδευτικός χώρος αλλά και ως Ιταλικό διοικητήριο κατά την διάρκεια της Κατοχής.

Η όλη εκδοτική προσπάθεια εκτός από την σφραγίδα της Ι.Λ.Ε.Α., τελεί υπό την αιγίδα της ΑΙΓΕΑΣ - ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου. Με την σειρά της η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ διέθεσε ολόκληρο το επιστημονικό της δυναμικό κατά την περίοδο της κοπιώδους προεργασίας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα παρουσιαστεί στις 19 Δεκεμβρίου. Με ομιλητές τους: Πρώτον την Αναστασία Λαζαρίδου Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, υπεύθυνη για τα Μουσεία και τα Εκπαιδευτικά προγράμματα. Η Αναστασία Λαζαρίδου υπήρξε για δέκα χρόνια Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και για πολλά χρόνια Προϊσταμένη του Υπουργείου Πολιτισμού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.  Δεύτερον, τον Λεωνίδα Κουρή που χάρη στην διορατικότητα του υπάρχει σήμερα στις Αχαρνές το πιο σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αττικής (εκτός των Αθηνών). Ο Λεωνίδας Κουρής υπήρξε Νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Βουλευτής Αττικής και Δήμαρχος Αθηναίων. Τρίτον, τον Ευάγγελο Καραμανέ σημαίνον στέλεχος της Ακαδημίας Αθηνών και Διευθυντή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας, μεγάλο γνώστη της Ιστορίας, της Λαογραφίας και της Παράδοσης ολόκληρης της χώρας μας. Και τέταρτον, τον δικό μας Γιώργο Φυτά διακεκριμένο στέλεχος της Ι.Λ.Ε.Α. και Πρόεδρό της από το 2010 μέχρι το 2018.

Το όλο εκδοτικό έργο θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των εκδόσεων της Ι.Λ.Ε.Α. (οι εκδόσεις της Ι.Λ.Ε.Α. εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταξιωθεί στην Ελληνική βιβλιογραφία και αποτελούν σημαντικότατο βοήθημα για ερευνητές και συγγραφείς). Το Λεύκωμα θα αποτελείται περίπου από 430 σελίδες. Την ημέρα της παρουσίασης και για να γίνει εφικτή η μεταφορά όσων συμπατριωτών το επιθυμούν, η Ι.Λ.Ε.Α. θα διαθέσει δωρεάν πούλμαν.  Μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει δεξίωση στα μεγάλα εντευκτήρια του “ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ” με την βαρύτιμη διακόσμηση από παλαιά έπιπλα, καθρέφτες, τζάκια, πιάνα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σημαντικούς αυθεντικούς, κλασικούς πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν το Λεύκωμα της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας κατά την ώρα της εκδήλωσης στην αίθουσα του “ΠΑΡΝΑΣΟΥ”.  Η συνολική προσπάθεια δεν θα είχε τελεσφορήσει αν δεν υπήρχε η ευαισθησία για τον πολιτισμό και την λαογραφία των Αχαρνών του εθνικού ευεργέτη Αθανασίου Μαρτίνου.    

Η Ι.Λ.Ε.Α. σας περιμένει όλους στη μεγάλη γιορτή της. Η Ι.Λ.Ε.Α. σας περιμένει όλους στη Χριστουγεννιάτικη Αθήνα και στην μεγάλη καταστόλιστη αίθουσα εκδηλώσεων του "ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ”  την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου. Θα είναι μια ξεχωριστή βραδιά, με την ιστορία, την λαογραφία και τις μνήμες να ξεδιπλώνονται μπροστά μας.
1. Έλληνες αξιωματικοί του ιππικού, του πεζικού και του υγειονομικού φωτογραφίζονται στις 15 Μαρτίου του 1941 με φόντο τα υψώματα της Τρεμπεσίνας και Νεμέρκας και τη χαράδρα της Κλεισούρας. Πρώτος καθήμενος από αριστερά ο Υπίλαρχος Αγοραστόπουλος. Συλλογή Οικογένειας Στέφανου και Κωνσταντίνου Σωτήρχου, Αρχείο Ι.Λ.Ε.Α.2. Η πρώτη προσπάθεια για Λαογραφικό Μουσείο στις Αχαρνές το 1979, οδός Θεοφράστου.


3. 3 Απριλίου 1941, Έλληνες στρατιώτες του πυροβολικού φωτογραφίζονται στην Αλβανία τρεις μέρες πριν επιτεθούν στην πατρίδα μας οι Γερμανοί, έχοντας στο κέντρο της φωτογραφίας τον ιερέα της πυροβολαρχίας. Συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τα Αρχεία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών.

Μεταξύ των εικονιζομένων και ο συμπατριώτης μας Δημήτριος Ιωάννου Παπασωτηρίου.

Συλλογή Ιωάννου Δημητρίου Παπασωτηρίου, Αρχείο Ι.Λ.Ε.Α.


4. Εικονιζόμενος δεξιά καθιστός με μουστάκι ο Παγώνας Νικόλαος του Παναγιώτη (Νικοπαναγής).


Συλλογή Τάκη Πάγωνα, Αρχείο Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών.

5. Μενιδιάτες στρατιώτες λίγο πριν τον πόλεμο του '40. Αρχείο Ι.Λ.Ε.Α.

182 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif