• Κατερίνα Παπασταματίου

ΙΛΕΑ,Δήμος Αχαρνών & 12 Φορείς τίμησαν τους εκτελεσμένους του ‘44 Μενιδιάτες, Χασιώτες, Σαρακατσάνου


Το Σάββατο 11 Ιουλίου έγινε τρισάγιο για τους εκτελεσμένους στην Πάρνηθα το 1944 Μενιδιάτες, Χασιώτες και Σαρακατσάνους από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Το τρισάγιο τέλεσε, όπως κάθε χρόνο, ο ιερομόναχος της Μονής Πετράκη π. Γρηγόριος, έξω από το καθολικό της παλαιάς ιστορικής μονής της Αγίας Τριάδας στην Πάρνηθα.

Μετά τη λειτουργία εκφωνήθηκε επετειακός λόγος από την φιλόλογο και μέλος της Ι.Λ.Ε.Α. Ελεονώρα Νίκα, δισέγγονη του εκτελεσμένου Αθανασίου Νίκα (Θανασμητσάκου). Ακολούθησε χαιρετισμός του Δήμαρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού, του Βουλευτή και Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου, της Περιφερειακής Συμβούλου Ευρώπης Κοσμίδη ως εκπροσώπου της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, του Δήμαρχου Σαρωνικού ιστορικού και συγγραφέα Πέτρου Φιλίππου, του πρώην Προέδρου της Ι.Λ.Ε.Α. ιστορικού - συγγραφέα Δημήτρη Γιώτα, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών Χριστίνας Κατσανδρή και του Προέδρου της Ι.Λ.Ε.Α. Γιώργου Φυτά. Στο τέλος, ο αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψης των 17 Σαρακατσάνων ποιμένων από την μαρτυρική οικογένεια Ντούνα διηγήθηκε τις αναμνήσεις του.

Παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός, Νικόλαος Δαμάσκος, Άγγελος Αραμπατζής, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Γιάννης Νίκας, ο αρχηγός παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βασίλης Λαζάρου, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βάθης, οι τοπικοί σύμβουλοι Αλεξάνδρα Παπά και Θάνος Χρήστου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΕΟΣ Αχαρνών Γιώργος Παπάζογλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Αχαρνών και Φυλής Παναγιώτης Καζανάς, ο εκδότης Νίκος Σιδηρόπουλος, που μαζί με τη Σοφία Λιβανίου εκπροσώπησαν τους εθελοντές Αχαρνών- Θρακομακεδόνων, η Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χρήστος Τσεβάς και εγγονή εκτελεσμένου Ρένα Κουμπούρη, εκ μέρους του Λυκείου Ελληνίδων η φιλόλογος Μαρία Παπαδάκη, εκ μέρους της ομάδας "Δημότες των Αχαρνών" οι Φάνης Μπούκης, Παναγιώτης Κουτσολέλος, Δημήτρης Χατζηπέτρος, εκ μέρους της ομάδας "Πολίτες Ασφαλείς" ο Βασίλης και η Αλίνα Κατσίνη, εκ μέρους της Φιλότεχνης Λέσχης Αχαρνών η Ευτυχία Παράσχου και η Κατερίνα Κρεμασμένου, εκ μέρους της Ένωσης Γονέων ο Παναγιώτης Φράγκος, εκ μέρους του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αττικής η Μάγδα Κοντογιάννη, ενώ χαιρετισμό έστειλε η Μαρία Μίχα Πρόεδρος ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ.

Παρευρέθηκαν πολλά μέλη της Ι.Λ.Ε.Α. και των συνδιοργανωτών Συλλόγων καθώς επίσης και πολλοί απόγονοι των εκτελεσμένων συμπατριωτών μας.

Η εκδήλωση για πρώτη φορά έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών και την συνδιοργάνωσαν 14 σύλλογοι και φορείς της περιοχής μας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης εναποτέθηκαν άνθη και στα τρία μνημεία των εκτελεσμένων της Πάρνηθας και στην συνέχεια μοιράστηκαν κόλυβα και άρτος προσφορά του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ι.Λ.Ε.Α. Φωτεινής Ράπτη και δόθηκε καφές στο καταφύγιο του ΕΟΣ Αχαρνών Φλαμπούρι προσφορά της Σοφίας Κουμπούρη κόρης εκτελεσμένου.


129 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif