• Κατερίνα Παπασταματίου

Καρπενήσι: Χριστούγεννα στον λατρεμένο προορισμό


Το Καρπενήσι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι άδικα.

Διαθέτει φυσική ομορφιά, σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο για τους λάτρεις του σκι, πολυτελέστατα καταλύματα και φυσικά τοπικά φαγητά που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Μπορεί να ενδείκνυται μάλιστα για όλο τον χρόνο, αλλά μια επίσκεψη τον χειμώνα και ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων θα σας κάνει σίγουρα θα ξεφύγετε από την καθημερινότητά σας και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.

Στην περίπτωσή μου, «έπιασε» το πρότζεκτ-Καρπενήσι. Γιατί να μην ισχύσει και για εσάς; Άλλωστε, θα μυηθείτε σε πολλά Xmas έθιμα, θα δείτε υπέροχα μέρη και όχι μόνο. Όταν λέμε λατρεμένος προορισμός, το εννοούμε.


Τοπικά έθιμα

Κατά το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων,  οι γυναίκες ετοιμάζουν χριστόψωμα, ενώ με το καθιερωμένο σφάξιμο του γουρουνιού, τοποθετoύν θυμίαμα στα κάρβουνα προκειμένου να «διώξουν τα κακά πνεύματα», ενώ τα έντερα του γουρουνιού, τα χρησιμοποιούν για να ετοιμάσουν νόστιμα σπιτικά λουκάνικα.

Την Πρωτοχρονιά κόβουν,  τη βασιλόπιτα την οποία έχουν ετοιμάσει με τυρί, γάλα, αυγά και βούτυρο και δεν έχουν μόνο ένα φλουρί αλλά τρία που είναι το καθιερωμένο κέρμα, ένα φύλλο από πουρνάρι και ένα άχυρο!

Το κέρμα συμβολίζει πλούτο, το φύλλο προκοπή για τα ζωντανά και το άχυρο προμηνύει καλή σοδειά!

Τα έθιμα στο Καρπενήσι δε σταματούν εδώ! Τα Θεοφάνεια οι ντόπιοι συνηθίζουν να παίρνουν από την εκκλησία αγίασμα, προκειμένου να ραντίσουν όλους τους χώρους του σπιτιού τους για ευλογία.

Την ημέρα των Φώτων πραγματοποιείται το «τζαφέτι» με γλέντι μόνο για άνδρες, ενώ την ημέρα του Αη Γιαννιού σειρά έχει το γλέντι μόνο για γυναίκες.

34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif