• Κατερίνα Παπασταματίου

Λίνα Μενδώνη: Η σπάνια εξομολόγηση της-Η ζωή στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο γιος της, το Τατόι


Σε μία σπάνια προσωπική συνέντευξη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη άνοιξε τα χαρτιά της στα «Παραπολιτικά» και τη Σάσα Σταμάτη

Διάβασε ένα απόσπασμα της συνέντευξής της: 

Θα γίνουν νέες κινήσεις το φθινόπωρο για τη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου, που έχει πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού;

Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση αντιμετώπισε με το ίδιο ενδιαφέρον και με ίδια εργαλεία όλα τα επαγγέλματα που πλήττονται. Η ενίσχυση χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα του Πολιτισμού ξεκίνησε αμέσως. Μεγάλη δυσκολία είναι η ποικιλομορφία των εργασιακών σχέσεων, η οποία επιτείνεται από το γεγονός μιας υπαρκτής και ομολογούμενης, πλέον, κατάστασης, της γκρίζας και αδήλωτης εργασίας. Εκεί έγκειται η μεγάλη δυσκολία.

Πώς αποφασίσατε να τιμήσετε την αδικοχαμένη Χρύσα Σπηλιώτη σε κρατικό βραβείο για νέους δημιουργούς θεατρικών έργων;

Η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν καλλιτέχνης χαρισματική. Οσοι την γνώρισαν, οι φίλοι της, όσοι την χάρηκαν στο θέατρο και όσοι διάβασαν το συγγραφικό της έργο, λένε ότι ήταν χαρισματικός άνθρωπος. Ηταν άδικος ο χαμός της, όπως όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφική πυρκαγιά. Νομίζω ότι ήταν η πιο συμβολική κίνηση που θα μπορούσε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού για τη δεύτερη μαύρη επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι.

Τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι ρημάζουν εδώ και δεκαετίες. Πώς σκοπεύετε να ανακαινίσετε την ευρύτερη περιοχή και σε πόσα χρόνια μπορεί να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο;

Ηδη έχουμε αρχίσει. Ο πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις του, αναφέρθηκε ρητά στην ανάδειξη και την αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με εντολή του πρωθυπουργού, ανέλαβε να συντονίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το κάνουμε εδώ και ένα χρόνο. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, προκειμένου να έχουμε ένα σαφή οδικό χάρτη, οικονομικά μεγέθη και χρονοδιαγράμματα για το τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει στο Τατόι. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει, με τις δικές του υπηρεσίες, την αποκατάσταση των κτιρίων, στον ιστορικό πυρήνα, που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία. Αναθέσαμε, τον Σεπτέμβρη του 2019, τη μελέτη αποκατάστασης του ανακτόρου μαζί με τα συνοδά του κτίρια. Θα είναι έτοιμη σε 11 μήνες, για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης του ανακτόρου.

Το κτήμα εκτείνεται σε 44.000 στρέμματα και σώζει σημαντικό κτιριακό απόθεμα. Είκοσι επτά κτίρια από αυτά -συμπεριλαμβανομένου του ανακτόρου- έχουν κηρυχθεί μνημεία. Ολα μαζί δημιουργούν τον ιστορικό πυρήνα του κτήματος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί στα επόμενα 2-3 χρόνια. Θέλει τον χρόνο του. Εχουμε, σε μεγάλο βαθμό, εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, μέχρι το 2023. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πραγματικός οργασμός εργασιών στο Τατόι, που αφορά στην αποκατάσταση των κτιρίων, αλλά και στην καταγραφή και συντήρηση των κινητών αντικειμένων που φυλάσσονται, όχι στις καλύτερες συνθήκες, σε κτίρια του κτήματος. Πριν από μία βδομάδα ολοκληρώθηκε η μεταφορά των αυτοκινήτων της τέως βασιλικής οικογένειας, που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία, σε ένα σύγχρονο χώρο, που δημιουργήθηκε χάρη στη χορηγία της ΑΜΚΕ Αιγέας, του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Πότε θα ανοίξει η Εθνική Πινακοθήκη; Τι καινούργιο θα δούμε;

Η Εθνική Πινακοθήκη θα εγκαινιαστεί στις 25 Μαρτίου του 2021. Με το έργο της επέκτασής της διπλασιάζεται ο ωφέλιμος χώρος της. Η Εθνική Πινακοθήκη δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ανάλογες πινακοθήκες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Θα δούμε έργα πολύ σημαντικών Ελλήνων δημιουργών για πρώτη φορά. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μπαίνοντας στην Πινακοθήκη θα υποδέχεται τον επισκέπτη «η Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση, που δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη έναν μεγάλο αριθμό έργων του.

Ο γιος σας ο Νικόλας, που ζει στον Καναδά, σας λείπει;

Φυσικά, μου λείπει. Δεν αρνούμαι ότι ανήκω στην κατηγορία των χαζομαμάδων που είναι πολύ περήφανες για τα παιδιά τους. Ο Νικόλας είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Είναι από τα παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους, γιατί στο εξωτερικό έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου λείπει πολύ. Θέλω πολύ να υπάρξει προοπτική επιστροφής στην πατρίδα του, όπως και των άλλων παιδιών.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός για το καλοκαίρι; Εχετε κάποια αγαπημένη παραλία;

Είναι οι Κυκλάδες. Αγαπημένη παραλία η Καρθαία, στην Τζια.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα στη ζωή σας;

Η πιο σκληρή στιγμή ήταν η απώλεια των γονιών μου. Αισθάνθηκα να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν προχωρείς. Συνεχίζεις τη ζωή σου.

Θέλετε να αλλάξετε κάτι στον χαρακτήρα σας;

Θα ήθελα να σταματήσω να παίρνω μερικούς ανθρώπους στα σοβαρά.

94 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif