• Κατερίνα Παπασταματίου

Ολοκληρώθηκε η Ομάδα Γονέων από την ΔΙΕΞΟΔΟ


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Αχαρνών «Διέξοδος» στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης της Οικογένειας, ολοκλήρωσε επιτυχώς Ομάδα Γονέων για γονείς παιδιών Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ομάδα αποτέλεσε συνέχεια ομάδας που ξεκίνησε την λειτουργία της με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, πριν την επιβολή της καραντίνας, το Μάρτιο του 2020. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εξ’ αποστάσεως, προσαρμοσμένες πλήρως στην πραγματικότητα που επέβαλλαν οι νέες συνθήκες του καθεστώτος πανδημίας.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στην βέλτιστη επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, στην ενεργητική ακρόαση, στην αντίληψη του εαυτού και της επιρροής των σημαντικών άλλων, στην ενσυναίσθηση, στην προσωπικότητα του εφήβου, στην επικοινωνία με το σχολικό πλαίσιο και γενικότερα στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην αλληλεπίδραση με τα έφηβα παιδιά τους.

Η ομάδα, παρόλη την αδυναμία βιωματικής προσέγγισης των θεματικών του σεμιναρίου, λόγω της απουσίας του δια ζώσης συγχρωτισμού των μελών της, ανέπτυξε την δυναμική μιας ιδιαίτερης κοινωνικής αλληλεπίδρασης, συνεργασίας, και μοιράσματος, έστω και διαδικτυακή.

Στην αξιολόγηση του Σεμιναρίου εκφράστηκαν με θερμά λόγια για την δυνατότητα που τους παρείχε η δομή να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να αξιοποιήσουν τη νέα γνώση και τις δεξιότητες στις οποίες εκπαιδεύτηκαν:

«Γνώρισα και μοιράστηκα εμπειρίες με καινούριους ανθρώπους που είχαν τις ίδιες και διαφορετικές ανησυχίες απο τις δικές μου,

«Ο διαδικτυακός τρόπος με βοήθησε να συμμετέχω χωρις να ταλαιπωρηθώ με μετακινήσεις.»

«Οταν τα παιδιά μου μαλώνουν ,έχω την ψυχραιμία να τους ακούσω, να μην βγάζω βιαστικά συμπεράσματα. Να ακούω τα παράπονα και τις επιθυμίες τους, αλλά να εκφράζω κι εγω το δικό μου συναίσθημα, γιατί έχω κι εγω το δικαίωμα ,να το νιώθω..»

«Ευχαριστώ πολύ που κινήσατε αυτή τη διαδικασία μέσα στην καραντίνα και καταφέραμε αυτή την πίεση που έχουμε δεχτεί να την διαχειριστούμε και να μην την εκτονώνουμε μέσα στα μέλη της οικογένειάς μας..»

«Όλα τα μέλη της ομάδας δεθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε , υπήρχε μεταξύ μας κατανόηση και μπορέσαμε και επεξεργαστήκαμε το κάθε θέμα με απόλυτο σεβασμό.»

«Ελπίζουμε σύντομα να γίνει μια νέα ομάδα γονέων αυτή τη φορά για την ενεργητική ακρόαση , με περισσότερες πληροφορίες και τους τρόπους διαχείρισης μας και να είμαστε το συγκεκριμένο τιμ.»

«Ο κος Τριανταφύλλου ήταν εξαιρετικός ως συντονιστής. Καλός ακροατής και συνομιλητής. Οι συμβουλές του και όλα όσα μας είπε, πολλές φορές ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε να ακούσουμε.»

«Το σεμινάριο ανακίνησε την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης /

υποστήριξης μου σε θέματα που αφορούν: την εφηβεία,

την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης , την ενημέρωση για τη χρήση ουσιών -εθισμό, τη μελέτη κ επίτευξη των στόχων.

«Μου άρεσε το υλικό που μας έστελνε ο συντονιστής και οι ασκήσεις που κάναμε»

«Ευχαριστώ πολύ το Κέντρο «Διέξοδος» και κατ’ επέκταση τον κ. Παναγιώτη, που μου έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτό το σεμινάριο και να βάλουν το λιθαράκι τους, να γίνω (όσο είναι δυνατόν) ή τουλάχιστον να προσπαθήσω, ένας καλύτερος γονέας! Καλές γιορτές σε όλους με υγεία και αγάπη!»

Την ομάδα γονέων συντόνισε το επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Τριανταφύλλου Παναγιώτης Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος.

H Επιστημονικά Υπεύθυνη

του Κέντρου

Γιάννα Ιωάννου


Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης

Βρεττός Σπυρίδων

Δήμαρχος Αχαρνών

H Αναπληρώτρια Πρόεδρος Μπούκη Μαρία


112 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif