• Κατερίνα Παπασταματίου

Πιλότος Δημήτριος Δαμάσκος: Σαν σήμερα ταξίδεψε στην γειτονιά των Αθανάτων!


Σαν σήμερα το 1940 ταξίδεψε για την χώρα των Αθανάτων ο εξ Αχαρνών ορμώμενος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Δημήτριος Δαμάσκος.

Το τραγικό ατύχημα συνέβη στον Παγασητικό, κατά την διάρκεια καταιγίδας. Στο υδροπλάνο επέβαινε μαζί με τον συνάδελφό του Δημήτριο Ξανθάκο, που μεταστάθμευε απ το Φάληρο στο Βαλτούδι. Ο Δημήτριος Δαμάσκος ήταν θείος της γνωστής ηθοποιού Καίτης Παπανίκα.

Όμως, το όνομα Δημήτρης Δαμάσκος από τις Αχαρνές δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβάζουμε στην ιστορία της πολεμικής αεροπορίας. Αντιθέτως είναι η πρώτη από τις τρεις!

Ηρωικό όνομα με ιστορία! Ο Δημήτριος Δαμάσκος πιλότος του 1ου Ακροβατικού Σμήνους ήταν ο επόμενος που δόξασε την πόλη μας, η στολή του οποίου βρίσκεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο των Αχαρνών. Ενώ ο μικρότερος σε ηλικία Σμηνίτης Δημήτριος Δαμάσκος ήταν ο τρίτος που γράφτηκε το όνομα του στην ιστορία της πολεμικής αεροπορίας καθώς έχασε την ζωή του σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά δυστυχήματα στο όρος Όθρυς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γνωστής της πολεμικής αλλά και πολιτικής αεροπορίας συνδημότης μας Γιάννης Γκρίτσης: «Το όνομα Δημήτρης Δαμάσκος είναι Ηρωικό και Πατριωτικό!»

307 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif