• Κατερίνα Παπασταματίου

Τολ στήνονται στο Τατόι – Στέγη για τα αντικείμενα που έχουν διασωθεί έδωσε ο Θαν.Μαρτίνος!


Τεράστιες κατασκευές, απαραίτητες για την συγκέντρωση των κινητών αντικειμένων που παραμένουν ακόμη σε κιβώτια στοιβαγμένα σε παλιά κτήρια στήνονται στο Τατόι.

Πρόκειται για οικίσκους (tolls), που αποκτήθηκαν με τη χορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος πρόστρεξε στο κάλεσμα του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να προχωρήσει το έργο διάσωσης και ανάδειξης του τέως βασιλικού κτήματος με τα κτήρια αλλά και τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα σ΄αυτά.

Συγκεκριμένα στους οικίσκους θα μεταφερθούν τα κιβώτια και τα αντικείμενα από τα κτήρια των Μαγειρείων και των Στάβλων, ώστε να προχωρήσει άμεσα από τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού η καταγραφή και η συντήρησή τους. Όπως άλλωστε σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη «πρέπει να αδειάσουν τα κτήρια αυτά με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι αναθέσεις των μελετών ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι σωστικές εργασίες στα κτήρια».

Όσον αφορά εξάλλου το χάρτινο υλικό από το αρχείο του Τατοΐου η καταγραφή, αξιολόγηση, συντήρηση και ψηφιοποίησή του, θα ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Έτσι το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με τις προθεσμίες που έχει θέσει η υπουργός, στα μέσα Μαΐου θα παραδοθεί το τελικό σχέδιο της μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας, οποία εκπονείται με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη ενώ ως το τέλος Ιουνίου εκτιμάται η ολοκλήρωση της. Επιπλέον:

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση των μελετών που αφορούν στο Ανάκτορο και παράλληλα προχωρούν οι άμεσες σωστικές ενέργειες που απαιτούνται (εργασίες καθαρισμών, απολύμανσης και αποκατάστασης της στέγης και των κουφωμάτων με τοποθέτηση ικριωμάτων).

Σε ό,τι αφορά την οικία Δασοφύλακα, η οποία θα λειτουργήσει ως πληροφοριακό κέντρο επισκεπτών η κυρία Μενδώνη ζήτησε την αποκατάσταση της οικίας στην αρχική της μορφή, επίσης σωστικές εργασίες θα αρχίσουν άμεσα και στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και παράλληλα δρομολογείται η ανάθεση της μελέτης για το κτήριο των Μαγειρείων, το οποίο αποτελεί συνοδό κτήριο του Ανακτόρου

Τέλος, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και η Διεύθυνση Προστασίας Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ ξεκινούν την άμεση καταχώρηση των κινητών μνημείων από το κτήμα στη βάση δεδομένων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων

327 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif