• Κατερίνα Παπασταματίου

Όταν η Πάρνηθα έσφυζε από ζωή! Σπάνιες εικόνες από την ΙΛΕΑ!


Το Λεύκωμα που κυκλοφόρησε η ΙΛΕΑ πριν λίγους μήνες κρύβει εκτός από την πλούσια ιστορία των Αχαρνών και σπάνια καλά κρυμμένα διαμάντια από την καθημερινότητα των προγόνων μας. Εικόνες και ιστορίες που αναπολούν οι μεγαλύτεροι και μαθαίνουν ίσως για πρώτη φορά οι νεότεροι. Ιστορίες που μας κάνουν δυο φορές υπερήφανους, μια για τους παππούδες μας και μια για τους «διασώστες» της ιστορίας!

Ακολουθεί μια ακόμη ιστορία της ΙΛΕΑ κού περιγράφει τα καταστήματα της Πάρνηθας κατά την θερινή περίοδο:


« Ποιος είπε ότι οι Μενιδιάτες δεν είχαν χιούμορ;


Το τυροκομείο των αδελφών Βαρελά στην Πάρνηθα. Το κατάστημα ήταν πρόχειρα στημένο μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, για να εξυπηρετεί τους εκατοντάδες παραθεριστές, Αθηναίους και Μενιδιάτες. Στην επιγραφή διαβάζουμε στα γαλλικά την λέξη FROMAGERIE δηλαδή τυροκομείο, όπως την εμπνεύστηκαν οι ιδιοκτήτες για σκωπτικούς και χιουμοριστικούς λόγους.


Η παράγκα του τυροκομείου ήταν φτιαγμένη από ξύλα και για σκεπή είχε κλάρες από έλατα. Βλέπουμε να κρέμονται πάνινες σακούλες με γιαούρτια και χλωρά τυριά, ενώ πάνω στο τραπέζι είναι αραδιασμένα κομμάτια και κεφάλια τυριών.


Σε πρώτο πλάνο τα μεταλλικά δοχεία του γάλακτος και τα ξύλινα βαρέλια. Το γάλα προμήθευαν φρέσκο και άφθονο οι Σαρακατσάνοι βλαχοποιμένες της Πάρνηθας, που τους καλοκαιρινούς μήνες ενοικίαζαν από τους Μενιδιάτες και την Μονή της Αγίας Τριάδας την χορτονομή τεράστιων ιδιόκτητων κτημάτων, στο Λοιμικό, στο Σαλονίκι, στην Ντράσιζα, στην Μόλα, στο Παλιοχώρι και αλλού.


Στη φωτογραφία δεξιά διακρίνουμε καμαρωτό έναν υπερήλικα Μενιδιάτη με πουκαμίσα να στηρίζεται στην γκλίτσα του, έχοντας δίπλα του έναν Σαρακατσάνο, φίλο, κουμπάρο και συνεργάτη. Στο κέντρο της φωτογραφίας οι εικονιζόμενοι κρατούν δυσδιάκριτα τυροκομικά εργαλεία.


Οι αδελφοί Βαρελά λειτουργούσαν στην Πάρνηθα από το 1925 το περίφημο Ζυθεστιατόριον "ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ". Την εποχή εκείνη το κατάστημα λειτουργούσε και τον χειμώνα και θερμαινόταν με τζάκι. "Το Διεθνές" ήταν ένα από τα πρώτα ορεινά (ίσως και το πρώτο) τουριστικά περίπτερα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι υπήρχε ορχήστρα και πίστα χορού και τα βράδια συνήθως οι θαμώνες έπρεπε να έχουν κάνει κράτηση. Κάθε Κυριακή το μενού περιελάμβανε αρνιά στην σούβλα και γουρουνόπουλα γάλακτος, που τα συνόδευε βεβαίως η φημισμένη Μενιδιάτικη ρετσίνα. Εννοείται πως το προσωπικό του καταστήματος ήταν πολυπληθές και άρτια επαγγελματικά καταρτισμένο, σύμφωνα με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το ψωμί προμήθευε ο Δημητρης Μαρίνης, που είχε το παρατσούκλι Δήμαρχος. Το κρέας προμήθευε ο Νίκος Καμπόλης, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά προμήθευαν οι αδελφοί Βλάχου. Εννοείται πως όλα τα παραπάνω καταστήματα στεγάζονταν στην μικρή κοιλάδα της Αγίας Τριάδας σε σκηνές, με αυτοσχέδιους πάγκους.


Η φωτογραφία χρονολογείται από τον Μεσοπόλεμο και είναι από την συλλογή της Άννας Περρή.


Η φωτογραφία είναι δημοσιευμένη στο Επετειακό Λεύκωμα της Ι.Λ.Ε.Α., το οποίο, μπορείτε να προμηθευτείτε από το Μουσείο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 24 62 701.

287 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif