• Κατερίνα Παπασταματίου

1999: Ο Σεισμός που άλλαξε Αχαρνές και Άνω Λιόσια

Έγινε ενημέρωση: 9 Σεπ 2020


14:56 η ώρα που θα σημάδευε για μια ζωή δύο πόλεις πριν από 21 χρόνια. Για 15 δευτερόλεπτα ο θάνατος ούρλιαζε  κάτω από τα πόδια μας με την μορφή του εγκέλαδου, σκορπώντας πόνο, τρόμο και θλίψη. Οι σεισμογράφοι έγραφαν 5,9 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και επίκεντρο κάτω από το ιερό βουνό της Αττικής, την Πάρνηθα! Η Αττική σείστηκε, όμως οι Αχαρνές, τα Άνω Λιόσια, η Φυλή και οι Θρακομακεδόνες ήταν οι περιοχές εκείνες όπου μέτρησαν τις περισσότερες πληγές.

Σπίτια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, τραυματίες εκατοντάδες, νεκροί 143. Τα Άνω Λιόσια κυριολεκτικά χάθηκαν σε μια στιγμή αφού όλα σχεδόν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις έγινα ένα με τη γη. Στις Αχαρνές τα περισσότερα σπίτια λαβώθηκαν, πολλά έπεσαν ενώ κανείς δεν ξεχνά τις τραγικές  στιγμές απεγκλωβισμού από τις πολυκατοικίες μία εκ των οποίων στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Η εικόνα του πεσμένου καμπαναριού του Ναού «σύμβολο» των Άνω Λιοσίων, των Αγ. Κων/νου και Ελένης προκαλούσε για καιρό θλίψη αφού κι αυτός λαβώθηκε.

Η στιγμή του σεισμού θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην μνήμη όλων μας. Ωστόσο, και οι μέρες μετά δεν μπορούν εύκολα να ξεχαστούν. Σε κάθε γωνιά της πόλης στήνονταν καταυλισμοί σεισμοπλήκτων για να στεγαστούν οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, κονσέρβες αντί φαγητού από άλλες χώρες έφταναν καθημερινά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε σκηνές, στρατός και εθελοντικές οργανώσεις προσπαθούσαν να βοηθήσουν τις εκατοντάδες οικογένειες που έχασαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα όλο τους το βιος. Εκείνο το μεσημέρι δεν θα το ξεχάσει κανείς για τρεις λόγους, πρώτον γιατί επιβιώσαμε, δεύτερον γιατί μέσα από τις στάχτες ξανά γεννηθήκαμε και τρίτον γιατί καταλάβαμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι περισσότεροι επιστήμονες δηλώνουν μέχρι και σήμερα πως ναι μεν δεν υπάρχει πρόβλεψη, αλλά μπορεί να υπάρξει πρόληψη. Πρόληψη να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, αλλά και να μην ξανά δούμε κατεστραμμένες περιουσίες.316 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif