• Κατερίνα Παπασταματίου

Μάγεψε και τον Πύργο Ηλείας με την φωτογραφική του έκθεση ο Αναστάσιος Ι. Σωτηρίου


Άλλη μια μεγάλη εκδήλωση πραγματοποίησε ο ταλαντούχος φωτογράφος από τις Αχαρνές Αναστάσιος Σωτηρίου, αυτή την φορά στον Πύργο Ηλείας. Το απόγευμα του Σαββάτου 26 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» που ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα από την πόλη μας.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε ένα εξάπτυχο φωτογραφημένο σενάριο του καλλιτέχνη με λήψεις που αποτυπώνουν «πεποιημένες / σκηνοθετημένες» στιγμές από την καθημερινή ζωή στην περιοχή των Αχαρνών τις δεκαετίες του 1950 και 1960 με επίκεντρο τη γυναίκα: σκηνές αγροτικού και αστικού βίου και μια πτυχή της θρησκευτικής ζωής.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και εγκαινιάσθηκε παρουσίᾳ του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας κ. Νικόλαος Κοροβέσης και ακόμη μέλη της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδίοικησης, εκπρόσωποι Φορέων, Οργανισμών και Συλλόγων, κληρικοί και, κυρίως, πλήθος κόσμου.

Τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος υποδέχθηκε η παιδική χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Ηλείας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αρωγός της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, οι εμπνευστές της δηλαδή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, ο δήμαρχος Πύργου και, τέλος, ο καλλιτέχνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος με αφορμή την πρόσκληση, την έκθεση, τις ομιλίες των πολιτικών προσώπων και τη σημαντική προσέλευση κοινού στην εκδήλωση, μίλησε για σοβαρά θέματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους σε αυτή τη δύσκολη εποχή, την οποία διανύουμε. Επεσήμανε εμφατικά την πραγματική ανάγκη για συναλληλία Εκκλησίας και Πολιτείας σε μια προσπάθεια για την επίλυση του υπέρτατου προβλήματος των ανθρώπων, της αποξένωσης. Ο Μακαριώτατος τόνισε ακόμη την ανάγκη για την υπέρβαση του «εγώ» και την επιδίωξη του «εμείς» από όλους τους ανθρώπους, καθώς η σύμπνοια, η συνύπαρξη, η σύμπραξη και εν τέλει η υπέρβαση της μοναξιάς μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την κάλυψη όλων των αναγκών της κοινωνίας.

Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην έκθεση από τον καλλιτέχνη, και με προβολή δύο μικρού μήκους ταινιών (βίντεο), που αποτελούν το επικουρικό/συμπληρωματικό εικαστικό υλικό της συγκεκριμένης έκθεσης.113 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif