• Κατερίνα Παπασταματίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ασθενής με COVID19 από τις Αχαρνές μιλά μέσα από το νοσοκομείοΣυνέντευξη στην Κατερίνα Παπασταματίου

Η Συράινα Κούτρα είναι μία νέα κοπέλα που ζει και εργάζεται στις Αχαρνές. Γνωστή στην τοπική κοινωνία όχι μόνο για την εργασία της αλλά και για τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες καθώς είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ενώ την έχουμε απολαύσει στο σανίδι και ως ηθοποιό και τραγουδίστρια.ΗΣυράινα περνά δύσκολες στιγμές καθώς νόσησε από COVID19 όμως δεν τα βάζει κάτω! Αντιθέτως έκανε γνωστή την περιπέτεια της υγείας της θέλοντας να αποδείξει πως ο COVID19 όχι μόνο υπάρχει και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα, αλλά και ότι πρέπει να τον πάρουμε όλοι πολύ σοβαρά υπόψη!

1. Συραίνα πριν απ’ όλα να σου ευχηθούμε ολόψυχα περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Μία γρήγορη διαπίστωση: Είσαι η μοναδική από την περιοχή (παρότι τα κρούσματα είναι πάρα πολλά κ επιβεβαιωμένα) που δημόσια παραδέχτηκες ότι νοσείς από COVID 19. Καταρχήν πως το ανακάλυψες; Ποια ήταν τα πρώτα συμπτώματα;

Σας ευχαριστώ πάρα μα πολύ για τις ευχές εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία και σε όσους ήταν άτυχοι να έχουν όσο πιο ελαφριά νόσηση.

Εσύ με ξέρεις. Γενικά εγώ δεν είμαι άνθρωπος να κρύβω τι μου συμβαίνει. Δεν είμαι δήθεν και έχω το θάρρος να αντιμετωπίζω ότι μου συμβαίνει με αξιοπρέπεια.

Θεωρώ ότι ο καθένας μας μπορεί να το πάθει όπως κιεγώ άλλωστε - γιατί και εγώ, παρόλο που πρόσεχα πολύ,κόλλησα από ανευθυνότητα άλλων που ήταν πχ ασυπτωματικοί φορείς του covid  και δυστυχώς κυκλοφορούσαν χωρίς καμία προστασία για κακή μου τύχη.  Δυστυχώς, μπήκα σε αυτόν τον εφιάλτη που λέγεται covid μαζί με πολλούς πολλούς άλλους... Υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην το έλεγα, αλλά όταν βιώνεις κάτι τόσο τραυματικά πρωτόγνωρο και πραγματικά παλεύεις για την ζωή σου, δεν χώρα ο στρουθοκαμηλισμός. Είναι σημείο των καιρών και δεν υπάρχει λόγος να ντρέπομαι και σαφώς ένιωσα την ανάγκη να πω την δική μου αλήθεια γιατί ο κόσμος έχει τρομερή διαστρέβλωση πληροφοριών στην αντίληψη του.

Το ανακάλυψα από τα συμπτώματα διότι είχα μελετήσει πολύ καλά τι εστί covid λόγω της δικής μου πάθησης (έχω ΧΑΠ και χρόνιο βρογχικό άσθμα).

Τα συμπτώματα με βεβαίωσαν ότι είμαι θετική. Δεν είχα γεύση και όσφρηση, δέκατα ακατέβατα και φυσικά βήχα τρομερό, γιατί ο covid χτυπά όπου έχει αδυναμία ο ασθενής και εμένα μου προκάλεσε βαριάς μορφής πνευμονία με πολύ μεγάλη δυσκολία  στην αναπνοή και τρομερή  κόπωση.

Σαφώς το τεστ το επιβεβαίωσε μια μέρα μετά. Εγώ ανήκω και στην κατηγορία των νοσούντων με επιπλοκές λόγω ιατρικού ιστορικού μου.

2. Τηρούσες κατά γράμμα τους κανόνες των ειδικών πριν εκδηλώσεις συμπτώματα;

Βεβαίως και το αστείο είναι ότι ήμουν εξ αρχήν υπέρμαχος της τήρησης των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης.

Αλλά πχ το αντικείμενο εργασίας μου, έχει να κάνει με κοινό και γενικότερα έχω πάντα  κόσμο γύρω μου, οπότε από αμέλεια κάποιου δεν ήταν καθόλου δύσκολο να κολλήσω εγώ όπως και όλοι όσοι νοσούν. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο δυστυχώς. Κολλάει ακόμα και από τα μάτια... Ίσως κάπως έτσι κόλλησα και εγώ...

3. Πως αισθάνεσαι όσο περνούν οι μέρες και νοσηλεύεσαι; Τι λένε οι γιατροί;

Σε σχέση με τον εφιάλτη που πέρασα 7 ημέρες στο σπίτι πριν έρθω εδώ, θεωρώ ότι βιώνω ένα μικρό θαύμα.

Ήρθα για νοσηλεία σε τραγική κατάσταση. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω χωρίς υποστήριξη οξυγόνου και ειδικών εισπνεόμενων και γλύτωσα τη διασωλήνωσηστο τσακ.

Για καλή μου τύχη  έχω πολύ καλή εξέλιξη σε σχέση με την ζημιά που έχω υποστεί σε ότι αφορά τον covid 19. Οι γιατροί είναι πολύ ευχαριστημένοι από την πορεία της υγείας μου γιατί μέρα με την ημέρα δυναμώνω, τα συμπτώματα υποχωρούν, αλλά δεν σας κρύβω ότι δύο φορές, επιτέθηκε πολύ ύπουλα εκεί που ήμουν καλύτερα, με χτυπούσε αλλού και με πήγαινε μέρες πίσω. Νοσηλεύομαι ήδη 15 ημέρες.

5. Τι θα συμβούλευες ως παθούσα πλέον τον κόσμο κυρίως εκείνους που αμφισβητούν την ύπαρξη του κορονοϊού αλλά και αρνούνται την χρήση μάσκας;

Εγώ εξ αρχής λόγω των συγγενών μου που δουλεύουν στα νοσοκομεία με covid 19 ήξερα τι συνέβαινε και πάντα αντιδρούσα για την αμέλεια των τρίτων. Δυστυχώς, ούτε εγώ γλύτωσα.

Είναι ένας πολύ ύπουλος ιός, δύσκολος μη αντιμετωπίσιμος κατά μεγάλο ποσοστό, προκαλεί πολλές και κυρίως σοβαρές επιπλοκές. Οι νοσοκόμοι και οι γιατροί κάνουν τιτάνιες προσπάθειες!

Δεν σου κρύβω πως προς μεγάλη μου λύπη φεύγουν άνθρωποι έτσι απλά. Και φεύγουν αρκετοί πιστέψτε. Απλά σβήνουν... Φεύγουν στον ύπνο τους… Δεν είναι αστείο σαφώς δεν είναι ψέμα, είναι πολύ επικίνδυνος και κατά μεγάλο ποσοστό θανατηφόρος. Να ακούτε τους ειδικούς και μόνο! Κανέναν άλλον!

Εγώ στάθηκα τυχερή στην ατυχία μου γιατί όπωςπροανέφερα δικοί μου άνθρωποι είναι στο χώρο της υγείας, δίνοντας μου συμβουλές αντιμετώπισης τις πρώτες μέρες, ίσως απέφυγα τα χειρότερα γιατί πειθαρχούσα. Όλοι γνωρίζουν ότι η μητέρα μου και τα αδέλφια της προέρχονται από το χώρο της υγείας και οι συμβουλές τους έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, χωρίς την βοήθεια τους, τόσο την νοσηλευτική, όσο και την ψυχολογική, ίσωςδεν θα τα είχα καταφέρει τόσο καλά, παρ ότι είμαιδυνατός χαρακτήρας γενικά και πιστέψτε με η ψυχολογία σε ένα μοναχικό αγώνα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι απέναντι στο θεριό του covid.

Εγώ ήμουν πολύ τυχερή, άλλοι συνάνθρωποι μας νοσούντες, δυστυχώς νοσούν μόνοι και αβοήθητοι χωρίς ένα μπολ σούπας έξω από την πόρτα τους.

Να τονίσω ότι, σημαντική τόνωση στην ψυχολογία μου, έπαιξε το ενδιαφέρον των πολιτικών μου προϊσταμένων, του Δημάρχου Σπύρου Βρεττού και του Αντιδημάρχου Νίκου Δαμάσκου για το καθημερινό ενδιαφέρον τους, καθώς και του αγαπητού μου Χάρη Δαμάσκου. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο να  τονίσω τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι γιατροί και οι Νοσηλευτές απέναντι σε αυτόν τον άνισο πόλεμο με τον COVID χωρίς καν τα κατάλληλα φάρμακα. Είναι ήρωες και είμαι ευγνώμων!

3.088 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif