• Κατερίνα Παπασταματίου

Την άρση του αυστηρού Lockdown ζητά ο Δήμαρχος Αχαρνών από τον Υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά


Μετά τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Αχαρνών ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός απευθύνθηκε στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, εξηγώντας του τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επαναξεταστεί άμεσα η απόφαση. Παράλληλα υπενθύμισε τα αιτήματα που είχε κάνει ο Δήμος τον περασμένο μήνα προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά.

Δείτε τη σχετική επιστολή:


“Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ

Με μεγάλη μας λύπη εδώ και δύο μέρες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στον Δήμο μας. Η ξαφνική σας απόφαση να θέσετε τις Αχαρνές σε καθεστώς αυστηρού Lockdown επέφερε εκτός από ραγδαίες μεταβολές στην καθημερινότητα των δημοτών και ένα πελώριο κύμα διαμαρτυρίας από κάθε κατεύθυνση με αποδέκτη όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή αλλά και εσάς προσωπικά, την Πολιτική Προστασία αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.

Στις απορίες των δημοτών μας δεν μπορούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις. Για παράδειγμα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων επουδενί δεν είναι τέτοιος που να δικαιολογεί την απόφασή σας, καθώς οι Αχαρνές είναι μια πόλη που ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινά πάνω από 150.000 άνθρωποι και τα 166 ενεργά κρούσματα μοιάζουν μηδαμινό ποσοστό. Παράλληλα είναι πολλές οι φήμες που φτάνουν στα αυτιά όλων μας για άλλους όμορους δήμους (με πληθυσμούς Ρομά), με περισσότερα κρούσματα, χωρίς όμως εκεί να έχετε προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

Ο Δήμος μας δεν είναι ένας προνομιούχος δήμος. Είναι ένας δήμος με κατοίκους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου που έχουν πληγεί βάναυσα και από την κρίση της πανδημίας. Όλοι αυτοί θεωρούν πως οι Αχαρνές ήταν μια «εύκολη» απόφαση πως η πόλη τους μπήκε σε καθεστώς αυστηρότερων μέτρων με θαυμαστή ευκολία.

Δεν θα μπορούσε άραγε να εξεταστεί κανένα άλλο ενδεχόμενο; Εάν η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε κάποιες περιοχές, θα μπορούσαν για παράδειγμα να γίνουν τοπικές παρεμβάσεις; Δεν θα μπορούσαν να επιλεγούν άλλα μέτρα με ισχύ σε συγκεκριμένες και στοχευμένες περιοχές;

Με επιστολή μου (50031/22.12.2021) από τις 22 Δεκεμβρίου σας είχα ενημερώσει προσωπικά για την κατάσταση στον Δήμο μας και ζήτησα να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες. Αντίστοιχα είχα απευθυνθεί τόσο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (50033/22.12.2021), όσο και στον ΕΟΔΥ (50030/22.12.2021). Δυστυχώς καμία από τις προτάσεις μας δεν εισακούστηκε.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, αναφέροντας αναλυτικά τις διαμαρτυρίες συλλόγων, επιχειρηματιών, συλλογικοτήτων, επαγγελματικών σωματείων που μας κατέκλυσαν τις τελευταίες δύο ημέρες. Ή να αναφερθώ στο πόσο συνέβαλε στην καλλιέργεια κλίματος εντονότατης δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση, καχυποψίας εν όψει εμβολιασμού και διασποράς θεωριών συνωμοσίας που φτάνουν ως την κρυφή μεταφορά λαθρομεταναστατών. Νομίζω όπως πως δεν χρειάζεται, γιατί αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ως εκ τούτου σας ζητώ όπως επανεξετάσετε άμεσα την απόφαση που λάβατε και να την αναπροσαρμόσετε σε ένα διαφορετικό καθεστώς, που θα περιλαμβάνει πιθανόν αυστηρούς ελέγχους, συνεχή τεστ, διαρκή και αδιάλειπτη ενημέρωση και ό,τι άλλο εσείς και οι ειδικοί κρίνετε σκόπιμο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί το νέο καθεστώς στο οποίο εισήλθαμε από το Σάββατο, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Μην ξεχνάτε πως οι Αχαρνές είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος Δήμος της Αττικής. Δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια εύκολη περίπτωση ή μια απόφαση που λαμβάνεται χωρίς να συνυπολογιστεί το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό κόστος.

Ευελπιστώντας πως θα αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος και πως θα επιληφθείτε άμεσα για τη διαφοροποίηση της κατάστασης, αναμένουμε τις αποφάσεις σας.”156 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif