• Κατερίνα Παπασταματίου

2 αγέλες λύκων απειλούν το ελάφι της Πάρνηθας!


Ρεπορτάζ Κατερίνα Παπασταματίου

Πριν λίγους μήνες είχε προκαλέσει σάλο η είδηση πως ένα από τα σπάνια ελάφια της Πάρνηθας, είχε κινδυνεύσει από τροφές ακατάλληλες (σάντουιτς, τσιπς κλπ) για άγριο ζώο, που του έδιναν περαστικοί. Τα κόκκινα ελάφια που ζουν εδώ και χρόνια στον Εθνικό δρυμό εκτός από εμάς τους ανθρώπους καλούνται να αντιμετωπίσουν κι άλλους κινδύνους. Η πυρκαγιά του 2007 κι έπειτα η έλλειψη τροφής κυριολεκτικά απείλησε με αφανισμό τα όμορφα ζώα της Πάρνηθας. Ωστόσο, τα αγαπημένα τετράποδα κατάφεραν να επιβιώσουν από την καταστρεπτική πυρκαγιά και να αυξηθούν τόσο που άρχισαν να προκαλούν ακόμη και καταστροφές στο αναδασωτέο τμήμα του δρυμού.

Όλα αυτά μέχρι το 2012 όπου ένας άλλος κίνδυνος άρχισε να απειλεί το κόκκινο ελάφι. Δύο αγέλες λύκων εμφανίστηκαν στην Πάρνηθα και άρχισαν να κατασπαράζουν τα ελάφια. Σύμφωνα με μελέτες που έχει δημοσιεύσει και ο Φορέας Διαχείρισης της του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, οι 2 αγέλες εντοπίστηκαν το 2012 από φύλακες, και αποτελούνται συνολικά από 33 περίπου λύκους. Αριθμός τεράστιος σύμφωνα με τους ειδικούς συγκριτικά με την έκταση που καταλαμβάνει ο δρυμός. Οι λύκοι όπως αναφέρεται και στην μελέτη της ΒΙΟΣΦΑΙΡΑΣ

(Εταιρεία για τη μελέτη και διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούσ περιβάλλοντος) τρέφονται κατά 69% με ελάφια, 22% αγριόχοιρους και άλλα μικρότερα ζώα. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό αν δούμε τα νούμερα που μας παρείχε ο Φορέας Διαχείρισης της Πάρνηθας. Σύμφωνα με τις καταγραφές που πραγματοποιεί στην αρχή της Άνοιξης αλλά και το καλοκαίρι, την Άνοιξη του 2012 καταγράφηκαν 1006 ελάφια, το καλοκαίρι του 2013 1367 ελάφια, του 2014 1109, του 2016 1131, ενώ το 2019 καταγράφηκαν 433, και το 2020 407! Η μείωση από τις επιθέσεις του λύκου γίνεται πλέον αισθητή και επιβεβαιώνει την πρόβλεψη πως η πτωτική τάση αγγίζει το 15-20% ετησίως.

Όπως αντιλαμβάνεστε το όμορφο αυτό θηλαστικό έχει να αντιμετωπίσει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, ας μην είμαστε εμείς οι άνθρωποι ένας από αυτούς. Η υπερβολική μας αγάπη ταΐζοντας το απαγορευμένες τροφές αναιρεί την φύση του με αποτέλεσμα να εξοικειώνεται με τους ανθρώπους (και αυτούς που το αγαπούν και αυτούς που το θεωρούν “κυνήγι”), το αναγκάζει να μην αναζητά τροφή με φυσικό τρόπο, αλλά ταυτόχρονα ηρεμεί τόσο που δεν μπορεί να αντιδράσει σε επιθέσεις λύκων.

455 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif