• Κατερίνα Παπασταματίου

Ένα εμβληματικό έργο αρχίζει να υλοποιείται και αλλάζει τις Αχαρνές!Η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών και θα μεταμορφώσει ριζικά την εικόνα ενός μεγάλου τμήματος της πόλης


Ένα έργο πνοής, ένα έργο πολυαναμενόμενο για τις Αχαρνές, ένα έργο που θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια άλλη εποχή για τον Δήμο έχει αρχίσει πλέον να αποκτά σάρκα και οστά. Ο λόγος για τη διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς το οποίο εκτείνεται από τους Αγίους Αναργύρους έως την Πάρνηθα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής που περιλαμβάνει τόσο τη διευθέτηση του ανοιχτού έως τώρα ρέματος, αλλά και την ανάπλαση όλης της περιοχής που βρίσκεται πάνω από αυτό και η οποία θα δημιουργηθεί μετά τον εγκιβωτισμό του. Το σημαντικότατο αυτό έργο σε ένα ποσοστό που φτάνει το 65% πραγματοποιείται εντός των ορίων του Δήμου Αχαρνών, καθώς ξεκινάει από την Πάρνηθα για να ακολουθήσει τη διαδρομή της αρχαίας αχαρναϊκής οδού που την ένωνε με την Αθήνα.

Γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται και ως έργο με υπερτοπικό και εμβληματικό χαρακτήρα, το οποίο μπορεί να δώσει ώθηση ανάπτυξης και αέρα αναγέννησης σε ολόκληρη την περιοχή από την οποία διέρχεται το ρέμα. Τέτοιου μεγέθους επεμβάσεις άλλωστε εκτός της λύσης που δίνουν σε χρόνια προβλήματα, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, βοηθούν στην ανάπτυξη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αλλαγή προς το βέλτιστο της καθημερινότητας των δημοτών και συνάμα δίνουν τον τόνο για την προσπάθεια αλλαγής στη γενικότερη θεώρηση της ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός είχε την ευκαιρία, επισκεπτόμενος το εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ να ξεναγηθεί από τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Δημήτρη Κούτρα και να διαπιστώσει επιτόπου την πρόοδο των εργασιών και να διακρίνει την προσπάθεια της κατασκευάστριας εταιρείας για ταχύτατη προώθηση του έργου, ούτως ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, κάτι που θα σημάνει πως θα δοθεί οριστική λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους των περιοχών που ταλαιπωρούνταν κατά περιόδους από τον μεγάλο όγκο νερού που δεν μπορούσε να περιοριστεί από το ρέμα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περιουσίες, αλλά ακόμη και ανθρώπινες ζωές σε κάποια σημεία. Δεν νοείται να γίνεται λόγος για αντιπλημμυρική θωράκιση μιας περιοχής, εν έτει 2021, με έργα μικρής εμβέλειας. Για την οριστική επίλυση του προβλήματος απαιτούνται έργα μεγάλης κλίμακας, όπως το συγκεκριμένο, η χρηματοδότηση του οποίου φτάνει τα 36,7 εκατ. ευρώ μετά τη σχετική έκπτωση στη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα το συγκεκριμένο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο του Υπουργείου συνολικού ύψους 438 εκατ. τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχουν και δύο συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για τη σημασία του είχε αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν και ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ως στόχο την αντιπλημμυρική προστασίας κατοικημένων περιοχών και τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό επιχειρείται μια προσπάθεια να «λειανθούν οι περιβαλλοντικές ανισότητας που παρατηρούνται στις συγκεκριμένες περιοχές».


Σπύρος Βρεττός: Δίνεται τέλος σε ένα πρόβλημα και αρχή σε μία νέα εικόνα της πόλης

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ πριν από λίγες μέρες. Εκεί συζήτησε τόσο με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Δημήτρη Κούτρα, τον οποίο ευχαρίστησε προσωπικά για την ενημέρωση και την ξενάγηση, αλλά και στελέχη της που ασχολούνται καθημερινά με το έργο. Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Δαμάσκος, αλλά και ο Διευθυντής της υπηρεσίας Τάσος Δαμάσκος. Μετά την αρχική συζήτηση, όπου δόθηκε μια εκτενής περιγραφή του έργου και της πορείας των εργασιών, ο κ. Βρεττός ξεναγήθηκε στο εργοτάξιο και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ταχύτητα με την οποία αυτό εκτυλίσσεται.

Στο περιθώριο της επίσκεψης αυτής ο Δήμαρχος Αχαρνών ανέφερε σχετικά: «Βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στο εργοτάξιο, προκειμένου να δούμε από κοντά πως εξελίσσονται οι εργασίες, που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα. Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Δημήτρη Κούτρα που μας ξενάγησε προσωπικά και μας ενημέρωσε για κάθε λεπτομέρεια. Πρόκειται για ένα έργο πολύ μεγάλης κλίμακας με διπλή σημασία. Από τη μία πλευρά αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου μας, αλλά και όμορων δήμων όπως αυτού της Φυλής και των Αγίων Αναργύρων. Σε αυτό το πρόβλημα θα δοθεί μετά από δεκαετίες λύση και θα τελειώσει μια καλή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

»Ταυτόχρονα όμως τα συνοδευτικά έργα τα οποία αφορούν την ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί σε όλο το μήκος των 11 χιλιομέτρων του ρέματος θα αποτελέσουν την αφετηρία για μια νέα εικόνα της πόλης μας. Με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, χώρους πρασίνου και χώρους ξεκούρασης η εικόνα θα είναι πραγματικά δελεαστική. Θα είναι η εικόνα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας για μια σύγχρονη πόλη, φιλική στους δημότες, πράσινη και κυρίως θελκτική για τον πολίτη κάθε ηλικίας. Θα προσφέρεται για ήπια άθληση και δραστηριότητα και θα αποτελεί μια όαση, έναν πνεύμονα ζωής».

Παράλληλα ο κ. Βρεττός έκανε λόγο για ένα έργο με «συμβολικό» χαρακτήρα, καθώς ανέφερε πως πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να μπει για τα καλά ο Δήμος Αχαρνών σε τροχιά ανάπτυξης και να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών.Βασισμένα στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης τα συνοδευτικά έργα

Μπορεί η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς να είναι ένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης, εν έτει 2021 όμως αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι αυτόνομο. Εφόσον το ανοιχτό ρέμα, πλέον θα υπογειοποιηθεί και θα εγκιβωτιστεί θα δημιουργηθεί μια διαδρομή κατά μήκος του ρέματος η οποία θα διανύει όλα αυτά τα έντεκα χιλιόμετρα. Αποτελεί επομένως μια ιδανική ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια διαδρομή φιλική για κάθε δημότη, ούτως ώστε αυτός να έχει την ευκαιρία για αναψυχή.

Σε αυτό το πλαίσιο η κατασκευάστρια εταιρεία βάσει της σύμβασης θα πραγματοποιήσει μια σειρά από «Έργα Ανάπλασης του χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου». Τα έργα αυτά αφορούν τη δημιουργία πάνω από τον κλειστό αγωγό εγκαταστάσεως άθλησης και αναψυχής. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι πρασίνου και χώροι αναψυχής. Μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο (μπορείτε να δείτε τα σχετικά σχέδια στις συνοδευτικές φωτογραφίες), θα υπάρχουν χώροι για μία σειρά ήπιων δραστηριοτήτων.

Κάθε δημότης θα μπορεί να κάνει τον περίπατό του, να κυκλοφορήσει με ασφάλεια και σιγουριά με το ποδήλατό του ή να καθίσει και να απολαύσει τους χώρους πρασίνου που θα αποτελούν μια όαση μέσα στην πόλη και μάλιστα σε περιοχές που μέχρι πρότινος παρέμεναν εστία μόλυνσης. Η ανάπτυξη της πόλης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και γι’ αυτό ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην προώθηση των εργασιών και από την πλευρά του προωθεί τη στενή συνεργασία των αρμόδιων για το έργο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ένα έργο προς όφελος κάθε δημότη και για ένα έργο, το οποίο στα δύο τρίτα του εμπίπτει στα όρια του Δήμου Αχαρνών.1.781 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif