• Parnes news

Επανεκκίνηση στα έργα στο βασιλικό κτήμα στο ΤατόιΑνοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή του κτιρίου των ανακτόρων, στο Τατόι, σε μουσείο του εαυτού του. Η δημοπράτηση του έργου προγραμματίζεται τον Μάιο του 2021.


Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που δρομολογούνται άμεσα στο πρώην βασιλικό κτήμα προβλέπεται και η εκκένωση τριών κτιρίων από άγνωστο αριθμό αντικειμένων, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα!


Κεντρικός στόχος της παρέμβασης – όπως έχει περιγραφεί από την κυβέρνηση- «είναι να αναδειχτεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτιρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων ώστε να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης».


Χορηγία Ιδρύματος Λασκαρίδη


Η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας συνολικά του προγράμματος ανάδειξης του κτήματος έχει ήδη ανατεθεί με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού.


«Είναι προφανές», σημειώνεται, «ότι η μελέτη λαμβάνει υπόψη και αξιοποιεί το σύνολο των μελετών που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί από διάφορους φορείς του Δημοσίου για το π. βασιλικό κτήμα». Θυμίζουμε πως για το Τατόι είχε εκπονηθεί σχέδιο από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), που προέβλεπε την αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης του Κτήματος (42.000 στρέμματα), τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου οικοσυστήματός του, την αναβίωση παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων κ.ά.


Επεμβάσεις στα κτίρια


Μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, τη συνολική ανάδειξη δηλαδή του κτήματος προς όφελος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να μεριμνήσει για τον μνημειακό του πλούτο, όπως και πράττει. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ζήτησε «τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων στο κτίριο των ανακτόρων». «Προκειμένου», όπως σημείωσε, «να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κτίριο μέχρι την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, ο διαγωνισμός της οποίας προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο 2019 και βρίσκεται στην τελική φάση επιλογής αναδόχου. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «ολοκλήρωση των μελετών προβλέπεται τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ενώ τον Μάιο 2021 προγραμματίζεται η δημοπράτηση του έργου»…

Η κατασκευή των ανακτόρων είναι έργο του αρχιτέκτονα Σάββα Μπούκη. Με εντολή του Γεωργίου και της Ολγας ταξίδεψε στη Ρωσία για να αντιγράψει μία από τις δύο νεογοτθικές επαύλεις που ήταν χτισμένες στο πάρκο του ανακτόρου Πέτερχοφ. Το Τατόι είναι πιστή απομίμηση της έπαυλης Ferme. H ανοικοδόμησή του διήρκεσε από το 1884 έως το 1886. Το λιθόκτιστο κτίριο αποτελείται από υπόγειο (1.219 m2), ισόγειο (1.100 m2) όροφο (1.000 m2) και σοφίτα (582 m2).


Αξιοποίηση ξεχασμένων μελετών


Την ίδια στιγμή αξιοποιούνται μελέτες που για χρόνια έμεναν στα συρτάρια και οι οποίες δεν κοστίζουν τίποτα στο Δημόσιο αφού προσφέρονται από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου. Οι μελέτες αφορούν στην αποκατάσταση της οικίας Φροντιστή, του Βουτυροκομείου και του κτιρίου των Τηλεπικοινωνιών. Η υπουργός ζήτησε, επίσης, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής «την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο κτίριο της οικίας Αρχικηπουρού».


«Ανασκαφές» σε τρία κτίρια


Από το 2003, οπότε το σύνολο του κτήματος πέρασε στον έλεγχο του Δημοσίου, υπάρχουν εκατοντάδες κούτες που δεν έχουν ανοιχτεί, επομένως δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό τους. Το ΥΠΠΟΑ φαίνεται αποφασισμένο αυτή τη φορά να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να προχωρήσει στην ιδιότυπη …ανασκαφή. Τα αντικείμενα που θα εντοπιστούν θα καταγραφούν, θα αξιολογηθούν και θα συντηρηθούν, με την αρωγή ιδιώτη χορηγού. «Το επόμενο δίμηνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «προγραμματίζεται η εγκατάσταση εντός του κτήματος υποδομών αποθήκευσης (tolls), περίπου 11.000 τ.μ., ώστε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων να προχωρήσει αμέσως στην εκκένωση των κτιρίων του Στάβλου, των Μαγειρείων και του Ιπποστασίου, εντός των οποίων έχει αποθηκευτεί άγνωστος αριθμός κινητών αντικειμένων. Το κόστος της αγοράς, της εγκατάστασης, του εξοπλισμού και της διαμόρφωσης των αναγκαίων περιβαλλοντικών συνθηκών των υποδομών αποθήκευσης θα καλυφθεί από ιδιώτη χορηγό».


Στο πλαίσιο του γενικότερου συμμαζέματος και της σωστής λειτουργίας των εργοταξίων επιλύονται και τα προβλήματα που σχετίζονται με την ομαλή υδροδότηση και ηλεκτροδότηση του κτήματος.


#Τατόι #Αχαρνές


Πηγή: eleftherostypos.gr

1 Προβολή0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif