• Κατερίνα Παπασταματίου

Ο Γιάννης Νίκας Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ μιλά για όλα στην PARNES NEWS

Έγινε ενημέρωση: 14 Οκτ 2020


Μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ «Βραδιές Πολιτισμού» ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννης Νίκας μίλησε στην PARNES NEWS για τον ένα χρόνο στην Διοίκηση, για τις δράσεις που έχουν γίνει αλλά και για όσες προετοιμάζονται εν καιρώ… πανδημίας!

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπασταματίου

Πρόεδρε το Φεστιβάλ «Βραδιές Πολιτισμού» ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με ένα μίνι απολογισμό του. Πήγε όπως είχατε προβλέψει;

Το γεγονός και μόνο πως καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το Φεστιβάλ κόντρα σε τόσες αντιξοότητες από μόνο του σηματοδοτεί την επιτυχία της διοργάνωσης. Καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια να φτάσουμε ως το τέλος έστω και αν χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές παραστάσεων. Θα χρειαζόμουν πραγματικά πάρα πολλή ώρα για να σας εξηγήσω πόσες αντιξοότητες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το διάστημα. Το μεγάλο μας στοίχημα λοιπόν το κερδίσαμε.

Επιθυμία του Δημάρχου του κ. Σπύρου Βρεττού ήταν το φεστιβάλ να γίνει. Αυτό προσπαθήσαμε και ο κόσμος το αγκάλιασε παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες. Φτιάξαμε με τους συνεργάτες μου ένα πρόγραμμα που ανταποκρίθηκε σε όλα τα γούστα και δώσαμε στον κόσμο των Αχαρνών μια διέξοδο, που τόσο έχει ανάγκη.

Κι όλα αυτά, όταν πολλοί μεγάλοι Δήμοι της Αττικής με ιστορία στη διοργάνωση φεστιβάλ τελικά επέλεξαν να ακυρώσουν όλες τους τις εκδηλώσεις. Προφανώς δεν ήθελαν να ρισκάρουν ή να εμπλακούν σε μια πολύπλοκη διαδικασία. Εμείς τολμήσαμε, δουλέψαμε πάνω σε αυτό και δικαιωθήκαμε. Βρήκαμε λύσεις ακόμη και όταν οι ίδιοι οι παραγωγοί ακύρωναν τις παραστάσεις τους. Όσο για το τι είχα προβλέψει, ειλικρινά θα σας πω, πως το μόνο που λέγαμε ήταν να καταφέρουμε να φτάσουμε ως το τέλος, γιατί βλέπαμε πόσο σύνθετη ήταν η κατάσταση. Το πετύχαμε και η ανταπόκριση του κόσμου, οι ευχαριστίες των ηθοποιών και των παραγωγών μας κάνουν χαρούμενους και με μία μικρή αίσθηση δικαίωσης του αγώνα μας.


Η ΔΗΚΕΑ είναι υπεύθυνη για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Δήμο Αχαρνών. Εν καιρώ πανδημίας όπου όλες οι εκδηλώσεις πλέον απαγορεύονται τι έχετε σκεφτεί να κάνετε;

Καθημερινά δουλεύω σε αυτόν τον τομέα. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις. Γιατί όπως είμαι σίγουρος γνωρίζετε τα πράγματα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Ιδίως στον τομέα των εκδηλώσεων τα πάντα είναι ρευστά και όλοι βρίσκονται εν αναμονή. Αν τελικά έχουμε την ευχέρεια να διοργανώσουμε κάποιες εκδηλώσειςνωρίτερα, ήδη έχουμε έτοιμο σχέδιο. Αναγκαστικά πλέον δουλεύουμε με δύο πλάνα, ανάλογα με τις εξελίξεις ούτως ώστε ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο.

Παράλληλα έχουμε σχεδιάσει και κάποιες δράσεις, οι οποίες μπορούν να κινητοποιήσουν ευχάριστα τους συνδημότες μας. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλη ελευθερία κινήσεων, αλλά υπάρχουν ιδέες τις οποίες πολύ σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε.


Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της ΔΗΚΕΑ είναι τα καλλιτεχνικά τμήματα και φυσικά το Ωδείο. Θα λειτουργήσουν κανονικά;

Υπήρχαν κάποια διαδικαστικά θέματα, τα οποία μας έχουν καθυστερήσει. Ελπίζω πως είναι θέμα ημερών να δώσουμε τις λύσεις και να ξεκινήσουν τα καλλιτεχνικά τμήματα. Άλλωστε τα τμήματα αυτά έχουν πάρα πολλούς φίλους, αποτελούν μια δημιουργική διέξοδο για μικρούς και μεγάλους κι έχουν αγκαλιαστεί από τους συνδημότες μας. Θα πρέπει όμως να είμαστε απόλυτα έτοιμοι τόσον από πλευράς προσωπικού, όσο και για την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής. Να είστε σίγουρη πως στο ξεκίνημά τους θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται και θα τηρηθούν όλες οι οδηγίες των αρμόδιων φορέων, ούτως ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν χωρίς άγχος.

Είδαμε αυτό το καλοκαίρι μία άλλη δράση της ΔΗΚΕΑ, προσπαθήσατε να βάλετε την τέχνη στην καθημερινότητα με παράδειγμα τις ομπρέλες που τοποθετήσατε στην κεντρική πλατεία. Πως προέκυψε η ιδέα; Θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες ενέργειες;

Η γενικότερη ιδέα είναι πως θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας, πρώτα του κέντρου όπου οι περισσότεροι έρχονται για τα ψώνια τους ή για διασκέδαση και σταδιακά να δημιουργήσουμε και άλλες γωνιές. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή αναζήτηση ιδεών και σχεδίων που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σύντομα θα προχωρήσουν και άλλα παρόμοια πρότζεκτ. Φαναράκια, λουλούδια, ποδήλατα, τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα άλλο τρόπο, εντελώς ξένο από τη συνηθισμένη τους χρήση, για να δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στην πόλη. Δεν λέω πως ανακαλύπτουμε τον τροχό ή πως θα χτίσουμε πυραμίδες. Προσπαθούμε σε λογικά πλαίσια να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, που θα δώσουν χρώμα και σταδιακά θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την πόλη μας.

Οι παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο έχουν βρει πρόσφορο έδαφος σε πολλές χώρες, καθώς κάνουν τους κατοίκους μιας πόλης να ξανακοιτάζουν τις γειτονιές που ζουν και κινούνται καθημερινά με άλλη ματιά.  

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Τι είναι αυτό που η ΔΗΚΕΑ έχει βάλει ως στόχο να κάνει με δεδομένο πως εκδηλώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν;

​Όποιον κι αν ρωτήσετε, δεν πρόκειται να σας δώσει σαφή απάντηση ή να σας κάνει μια σαφή πρόβλεψη για το τι πρόκειται να γίνει. Οπότε και σε αυτό το θέμα είμαστε αναγκασμένοι να προετοιμαζόμαστε με δύο πλάνα. Αν έχουμε τη δυνατότητα βάσει μέτρων να φτιάξουμε ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό, θα το κάνουμε. Ή αν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιες ανοιχτές εκδηλώσεις, θα τις διοργανώσουμε, να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Ήδη μάλιστα έχουμε κάνει τη σχετική προεργασία.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, εκεί που θα στρέψουμε την προσοχή μας είναι στον στολισμό της πόλης. Άσχετα από οτιδήποτε άλλο θέλουμε να δημιουργήσουμε γιορτινό κλίμα στην πόλη, να δώσουμε χρώμα και να βοηθήσουμε να υπάρχει μια ευχάριστη διάθεση. Ο Δήμαρχος έχει δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις και ασχολούμαι εδώ και καιρό με αυτό το πλάνο. Θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για όλους η εικόνα της πόλης μας τα φετινά Χριστούγεννα.    

Κλείνοντας, Πρόεδρε σε λίγες ημέρες μετράτε ένα χρόνο στη διοίκηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αχαρνών. Ποια είναι η γεύση που σας έχει αφήσει αυτή η εμπειρία; Ποια ήταν τα θετικά ή τα αρνητικά αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης;

Αρχικά, οφείλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Σπύρο Βρεττό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Η ΔΗΚΕΑ εκ του ρόλου της αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, το σημαντικότερο ίσως, του πολιτισμού αυτής εδώ της πόλης. Επομένως είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη, αλλά παράλληλα είναι και πολύ μεγάλο το δέλεαρ να προσφέρεις στους συμπολίτες σου και στην πόλη. Αυτό προσπαθώ συνεχώς να κάνω και αυτός είναι ο στόχος που έχω θέσει. Η πανδημία έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, καθώς μας περιόρισε πάρα πολύ. Παρ’ όλα αυτά δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, δεν τα παρατάμε. Όλη αυτή η προσπάθεια μόνο θετική είναι. Η δημιουργικότητα και η προσφορά είναι δύο πράγματα που πρέπει όλοι να έχουμε στη ζωή μας. Όσο για τα αρνητικά αφορούν σε πρακτικά ζητήματα αλλά κυρίως την πανδημία που μας έχει επηρεάσει όλους. Θα τα ξεπεράσουμε όμως και θα μπορέσουμε να χαρούμε ξανά την πόλη μας.

740 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif