• Parnes news

Κορωνοϊός: Οδηγίες και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα - Τα νοσοκομεία αναφοράς

Να παραμένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο 210-5212054 ή με τον γιατρό τους και όχι να προσέρχονται αυτοβούλως στα νοσοκομεία, αναφοράς ή μη, καλούν υπουργείο Υγείας και ειδικοί όσους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και έχουν ιστορικό ταξιδιού στις πληγείσες περιοχές.


Με αφορμή την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, το ParnesNews.gr βασισμένο σε πληροφορίες του ΕΟΔΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στην ατομική προστασία.


Τι πρέπει να κάνω μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19;


Να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες.Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-5212054).


Πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί;


Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκείς επιδημιολογικές πληροφορίες για να προσδιοριστεί πόσο εύκολα ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Ο ιός φαίνεται να μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που φτάνουν στους ανθρώπους, βήχουν ή εκπνέουν.


Πόσος είναι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης συμπτωμάτων;


Η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού εκτιμάται σήμερα μεταξύ δύο και 14 ημερών. Σε αυτό το στάδιο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί όταν όσοι έχουν μολυνθεί εμφανίζουν συμπτώματα (γριπώδη). Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς το εάν οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.


Τι συμπτώματα έχει η λοίμωξη με COVID-19;


Ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα όπως γρίπη, δηλαδή πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στους μύες και κούραση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσεται σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο του ασθενούς. Τα άτομα με υπάρχουσες χρόνιες παθήσεις φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες.

Υπάρχουν κάποιοι που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους;


Γενικά οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις (π.χ. υπέρταση, καρδιακές διαταραχές, διαβήτης, ηπατικές διαταραχές και αναπνευστικές ασθένειες) αναμένεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.


Η χρήση χειρουργικής μάσκας προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό;


Η χρήση χειρουργικής μάσκας από έναν ασθενή βοηθά στην προστασία των γύρω του. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, ότι οι μάσκες είναι πλήρως αποτελεσματικές στην προστασία όσων δεν έχουν μολυνθεί.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;


Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Γιατί; Οταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως από τον κορωνοϊό, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.


Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.


Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή περιοχές με αυξημένη διάδοση του ιού, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Γιατί; Οποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μία από αυτές.


Τι πρέπει να προσέχω σε περίπτωση ταξιδιού στο εξωτερικό;


 1. Κατά την επίσκεψη σε χώρες όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα θα πρέπει:

 2. Να αποφεύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα – κυρίως με εκείνους που εκδηλώνουν βήχα

 3. Αποφεύγετε την επίσκεψη στις αγορές όπου εκτίθενται ζωντανά ή νεκρά ζώα

 4. Ακολουθήστε τους κανόνες ατομικής υγιεινής (με έμφαση τον τακτικό καθαρισμό των χεριών) αλλά και της υγιεινής τροφίμων

 5. Πλένετε άμεσα τα χέρια σας πριν καταναλώσετε φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας αλλά και μετά από οποιαδήποτε επαφή με ζώα

 6. Αποφύγετε την επαφή με ζώα, τις εκκρίσεις ή τα περιττώματά τους.

Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα


Τα νοσοκομεία αναφοράς που θα υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού και θα αντιμετωπίζουν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά όρισε το υπουργείο Υγείας.


Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση


Τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:

1. ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,

2. ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

3. Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,

4. ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»,

5. Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ

6. Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,

7. ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

8. Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,

9. ΓΝ Λαμίας

10. Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

11. Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων1

2. Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,13. ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»


Οδηγίες απομόνωσης στο σπίτι για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα


Η ατομική ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση είναι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού,ο αριθμός των οποίων θεωρείται δεδομένο από τους ειδικούς ότι θα αυξηθεί.


Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.


Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.


Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:


 1. Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.

 2. Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).

 3. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

 4. Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.

 5. Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.

 6. Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.

 7. Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).

 8. Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.

 9. Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.

 10. Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.

 11. Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.

 12. Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

 13. Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.


Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ  (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.#Κορωνοϊός #Προστασία #Υγεία

19 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif