• Κατερίνα Παπασταματίου

Δρ. Μαρία Δουρίδα Μηταράκη: Αποκλειστική συνέντευξη της αγαπημένης συγγραφέως των παιδιώνΑκροβατεί με μαεστρία ανάμεσα στην φαντασία και την λογική, ταυτόχρονα όμως έχει το χάρισμα να μεταφέρει με την πένα της και τον αναγνώστη σε μέρη μαγικά! Η γνωστή Συγγραφέας Δρ. Μαρία Δουρίδα Μηταράκη μίλησε  αποκλειστικά στην PARNES NEWS για το νέο της συγγραφικό εγχείρημα “Λιλά μαλλιά και σύννεφα ψηλά”, πως ξεκίνησε από Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής να γράφει παραμύθια, αλλά και για την σπουδαιότητα των βιβλίων. Εμείς σας προτρέπουμε ενόψει των γιορτών να βάλετε στην ζωή των παιδιών σας τα βιβλία αρχίζοντας από μικρή ηλικία!

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπασταματίου


1. Πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη μας θα ήθελα με δύο λόγια να μας πείτε, για όσους λίγους δεν γνωρίζουν, ποια είναι η Μαρία Δουρίδα Μηταράκη…

Γεννήθηκα το 1976 στην Κοζάνη και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα Φυσικοθεραπεία στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εργάστηκα στη Γάνδη ως κλινική φυσικοθεραπεύτρια, και στο Λονδίνο ως Επίκουρη Καθηγήτρια, στο Πανεπιστήμιο University of East London. Συνέχισα με σπουδές στην Εκπαίδευση, στο Λονδίνο. Είμαι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Από μικρή, έβρισκα διέξοδο στο γράψιμο, εκεί αποτύπωνα τα συναισθήματα και τα καθημερινά μου βιώματα. Η γέννηση της κόρης μας Ελισάβετ μου έδωσε την αφορμή να αρχίσω να πλάθω παιδικές ιστορίες. Μετά από την παρακολούθηση σεμιναρίων Συγγραφής και Δημιουργικής Γραφής, αυτές οι ιστορίες απέκτησαν ολοκληρωμένη μορφή. Πηγή έμπνευσής μου αποτελούν οι συναναστροφές μου και η συνεχής αναζήτηση του νοήματος της ζωής.

2. Κυρία Δουρίδα - Μηταράκη πόσο εύκολο είναι από την ψυχρή λογική της ιατρικής την οποία υπηρετείτε, να μεταφέρεστε και ταυτόχρονα να μας μεταφέρετε στον ονειρικό κόσμο των παραμυθιών;

Είναι εύκολο αν μπορέσουμε να στραφούμε στο μέσα μας και στη δεξιότητα της φαντασίας που όλοι έχουμε, ακόμα κι αν δεν την εξασκούμε και την έχουμε ίσως «ξεχάσει». Για εμένα η συγγραφή είναι έκφραση. Έκφραση βιωμάτων, συναισθημάτων, αντιδράσεων. Είναι αποσυμπίεση και αναστοχασμός, αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία. Με τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών απαιτείται να ξυπνήσει η φαντασία και αυτό ξεκουράζει. Γιατί με τη φαντασία είναι όλα εφικτά και μπορούμε να ταξιδέψουμε παντού και όπως θέλει η ψυχή μας! Επίσης τομείς που φαίνονται άσχετοι μεταξύ τους συνδέονται με κάποιον τρόπο: η φυσικοθεραπεία και η ιατρική, η συγγραφή, η μητρότητα έχουν όλες το στοιχείο της προσφοράς και της ανάγκης για ενδοσκόπηση και επίκεντρο τον Άνθρωπο.  


3. Βλέποντας το βιογραφικό σας συμπεραίνω πως με ότι καταπιάνεστε θέλετε να το τελειοποιείτε. Έτσι και στην συγγραφή παραμυθιών είδα πως δεν πήρατε απλά μια κόλλα χαρτί, αλλά “εκπαιδευτήκατε” στο πώς να το κάνετε σωστά. Τι το ιδιαίτερο έχει η συγγραφή ενός παραμυθιού;

Αυτό είναι αλήθεια. Παρακολούθησα σεμινάρια δημιουργικής γραφής και παιδικού παραμυθιού με στόχο να μάθω τις τεχνικές της συγγραφής και τις αρχές που διέπουν τη δημιουργία του παιδικού παραμυθιού. Το παιδικό παραμύθι αποτελεί μια ωραία πλατφόρμα για αποτύπωση συναισθημάτων και βιωμάτων που απελευθερώνει και ηρεμεί. Το ιδιαίτερο στη συγγραφή παιδικών παραμυθιών είναι πως το κείμενο πρέπει να είναι τέλεια δουλεμένο καθώς και να συνδυάζεται με κατάλληλη εικονογράφηση. Είναι ένα έργο για πολύ απαιτητικούς αναγνώστες! Τα παιδιά!

4. Μετράτε ήδη το τρίτο σας παραμύθι, που σημαίνει πως οι μικροί αναγνώστες το έχουν ήδη αγκαλιάσει. Ωστόσο, θέλω να μείνουμε στο πρώτο συγγραφικό εγχείρημα. Πώς προέκυψε;

Η συγγραφή μου προέκυψε από τον ρόλο μου ως μητέρα της Ελισάβετ. Η συγγραφή των βιβλίων μου είναι βιωματική. Σε όλα τα βιβλία που έχω γράψει μέχρι τώρα μιλάω για δικά μου βιώματα και συναισθήματα και «βάζω» τους ήρωες των παραμυθιών μου σε καταστάσεις και συνθήκες στις οποίες έχω βρεθεί. Με αυτόν τον τρόπο εξερευνώ τα συναισθήματα και την έκφρασή τους, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης και έκβασης των καταστάσεων σαν εναλλακτικά σενάρια. Η ηρωίδα του πρώτου μου βιβλίου, η Μπουμπού, φωτογραφίζει εμένα που «…βρέθηκα στην καυτή έρημο της Αφρικής ένα πρωί να αναζητάω την όαση για να δροσιστώ». «Δεν ήμουν συνηθισμένη στη ζέστη και έπρεπε να συνεχίσω μόνη μου…και να περάσω και καλά»! Είναι μια ιστορία για την επιβίωση σε νέες συνθήκες ζωής. Για τη διαδρομή προς την αναζήτηση του εαυτού μας, την υπερνίκηση των εμποδίων και τον δρόμο προς τη χαρά.  

5. Στην εποχή που η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στα σπίτια όλων, πόσο εύκολο αλλά και πόσο ωφέλιμο είναι να εντάξουν οι γονείς το βιβλίο στον τρόπο ζωής των παιδιών τους; Είναι εύκολο;

Η κοινωνική πίεση είναι μεγάλη. Και από παντού. Τα παιδιά μάς βλέπουν συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι. Στην τηλεόραση τα  gadgets είναι «απαραίτητα» ακόμα και σε παιδικές εκπομπές. Άρα η προσπάθεια που απαιτείται από την οικογένεια να βοηθήσουν τα παιδιά να αντισταθούν σε αυτή τη μορφή της τεχνολογίας είναι μεγαλύτερη από ό,τι παλαιότερα. Το παράδειγμα που δίνεται από τους γονείς είναι σημαντικό. Εάν οι γονείς διαβάζουμε βιβλία και τα αγαπάμε ελπίζω πως θα καθρεφτιστεί και στα παιδιά.


6. “Λιλά μαλλιά και σύννεφα ψηλά” ο τίτλος του τελευταίου παραμυθιού! Πιάνοντας στα χέρια μου το νέο σας παραμύθι ομολογώ πως παρασύρθηκα ευχάριστα, το διάβασα με λαχτάρα μέχρι την τελευταία λέξη και διαπίστωσα πως δεν πρόκειται για μία “προχειροδουλειά”. Αντιθέτως από τις λέξεις μέχρι τις ζωγραφιές βλέπουμε πως όλα είναι προσεγμένα. Μιλήστε μας για τους συνεργάτες σας αλλά και πως εμπνευστήκατε την ιστορία;

Το βασικό στοιχείο για μένα είναι το κείμενο. Το κείμενο πρέπει να «στέκεται» μόνο του. Να είναι ενδιαφέρον, με πλοκή, δουλεμένους χαρακτήρες και πολύ σφιχτοδεμένο. Η δημιουργία ενός βιβλίου είναι μια διαδικασία με πολλά βήματα και απαιτεί συντονισμό πολλών επαγγελματιών. Από τη συγγραφή έως την τοποθέτηση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο περιλαμβάνονται πολλά στάδια συνεργασίας και απαιτείται αφοσίωση, πίστη και αγάπη για το αποτέλεσμα. Έχω την τύχη να πλαισιώνομαι από συναδέλφους που είναι ταλαντούχοι, δημιουργικοί και πολύ όμορφες ψυχές με τις οποίες έχω σύμπνοια και ταύτιση στις ευαισθησίες. Δουλεύουμε πολύ σκληρά με πολύ σεβασμό ο ένας στον άλλο και στη δουλειά μας.

7. Σε κάθε παραμύθι συνήθως κρύβονται πολλά μηνύματα. Στο “Λιλά μαλλιά και σύννεφα ψηλά” η δύναμη της αγάπης είναι αυτό που υπερισχύει! Επειδή οι ενήλικες πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται τα “κρυφά μηνύματα” θα ήθελα να κλείσουμε την συνέντευξη μας με ένα  πιο φανερό μήνυμα αγάπης, μια ευχή σας για το 2021!

Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αποδοχή!

270 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif