• Κατερίνα Παπασταματίου

Με “γκάφα” Πατούλη γλύτωσε η Φυλή τις δύο νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων


Πρόωρο δωράκι Χριστουγέννων φαίνεται πως έκανε “κατά λάθος” ο Πατούλης στον Δήμο Φυλής αφού την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου αποφασίστηκε οι νέες εγκαταστάσεις Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Πειραιώς, & Νήσων θα γίνουν σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει: σε Βοτανικό και Σχιστό!


Συγκεκριμένα στην Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που έγινε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και την συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη ,του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστη Καβαλάκη και του Προέδρου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Κόκκαλη εγκρίθηκαν τα δύο έργα, που είναι τα πρώτα από όσα προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την Αττική και πιο συγκεκριμένα:

– Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Το έργο θα έχει δυναμικότητα έως 260.000 τόνους ετησίως. Η σύμπραξη θα καλύπτει περίοδο 30 ετών (3 χρόνια κατασκευή, 27 χρόνια λειτουργία).

– Η ΜΕΑ Πειραιώς και Νήσων. Θα έχει δυναμικότητα έως 180.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Η σύμπραξη θα καλύπτει περίοδο 29 ετών (2 χρόνια κατασκευή, 27 χρόνια λειτουργία).

Τα δύο έργα προβλέπονται άλλωστε από τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε το 2016 (σελίδα 30), που ισχύει μέχρι και σήμερα, και προβλέπει:

Ι. Μονάδες στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών συνολικής δυναμικότητας έως 260.000 tn ετησίως. Οι Μονάδες θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτηµένους χώρους για την κατασκευή κεντρικών Σ.Μ.Α.

ΙΙ. Μία Μονάδα στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς δυναμικότητας έως 180.000 tn ετησίως. Η Μονάδα θα χωροθετηθεί κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτηµένο χώρο για την κατασκευή κεντρικού Σ.Μ.Α.

ΙΙΙ. Μία Μονάδα στην νότια Αττική, δυναμικότητας έως 150.000 tn ετησίως.

ΙV. Μία Μονάδα στην Βόρειο-ανατολική Αττική, δυναμικότητας έως 60.000 tn ετησίως, που προσδιορίζεται στην ΟΕ∆Α Β.Α. Αττικής.


Η συγκεκριμένη απόφαση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τον υφιστάμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που έχει εγκριθεί από το ΠΕΣΥ Αττικής και το ΔΣ του ΕΣΔΝΑ το 2016 όπου προβλέπεται ότι θα χωροθετηθούν:

«Δύο Μονάδες στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τοµέα Αθηνών συνολικής δυναµικότητας έως 260.000 tn ετησίως. Οι Μονάδες θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτηµένους χώρους για την κατασκευή κεντρικών Σ.Μ.Α.». Η συγκεκριμένη αναφορά:

-Δεν μπορεί να περιλαμβάνει την Φυλή, που, ασφαλώς, βρίσκεται εκτός ΠΕ Κεντρικού Τομέα.

-«Φωτογραφίζει» την περιοχή του Βοτανικού, στην οποία υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

-Ενώ στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης γίνεται λόγος για «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή της Φυλής».

–Στην αντίστοιχη ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ γίνεται λόγος για «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών», χωρίς να αναφέρεται πουθενά η Φυλή.


Ψίθυροι μιλούν για “μεγάλη γκάφα” της Περιφέρειας και του Πατούλη ενώ όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά site ιδιαίτερα εκνευρισμένοι φαίνονται και οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί με τον Πατούλη που κλήθηκαν να αποφασίσουν σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ του 2016!!!

86 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif