• Κατερίνα Παπασταματίου

Μεγαλόπρεπος και με μέτρα προστασίας ο εορτασμός των Πολιούχων Αγίων Κων/ντίνου & Ελένης Άνω Λιοσίων


Με επισημότητα, αλλά εντός του πλαισίου των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, τιμήθηκε, φέτος, η μνήμη των πολιούχων Αγίων των Άνω Λιοσίων Μ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η πανδημία, εμπόδισε, όπως και πέρσι, να τηρηθεί η πολύχρονη παράδοση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος και ο εορτασμός περιορίστηκε στο αυστηρό εκκλησιαστικό πρόγραμμα.

Κορυφαία στιγμή του εορτασμού, η πανηγυρική θεία λειτουργία, την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας και η οποία, προς αποφυγή συνωστισμού, μεταδόθηκε διαδικτυακά από την Εκκλησιαστική Τηλεόραση (ORTHODOXIATV. GR)

Για τον ίδιο λόγο δεν τελέστηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας των Πολιούχων. Ωστόσο τον εορταστικό τόνο χάρισε εκτός του Ναού η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής με τον μαέστρο της Νίκο Καλομοίρη. Εντός του Ναού την Αρβανίτικη παράδοση προσέδωσαν οι Γριζοφόρες του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων “η Γρίζα”, που πλαισίωσαν με τη χάρη και τις γιορτινές παραδοσιακές φορεσιές τους, τις εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης.Όπως κάθε χρόνο τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους επίσημοι προσκεκλημένοι κι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου. Φέτος το παρών έδωσαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας και ο Γραμματέας της Βουλής - Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος.

Από πλευράς Δήμου Φυλής παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων Νίκος Λιόσης, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Λιάκου, Θανάσης Σχίζας και Γιώργος Αβράμης, ο Πρόεδρος Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Μαυροειδής, οι Πρόεδροι των Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικών Επιτροπών Γιάννης Κρεμύδας και Νίκος Χατζητρακόσιας, οι Αναπληρωτές Δημάρχου Μαρίνος Σαρλάς, Βασίλης Γεωργιάδης και Γιώργος Ραφτέλης.


Στην Πανηγυρική δοξολογία συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Γ.Μ.Ε (ΙΓΜΕ) Ανδρέας Τσώκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Φυλής Σταμάτης Πουλής και ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Γιάννης Λιάκος.

Στον σύντομο και εμπνευσμένο λόγο του ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας επεσήμανε πως φέτος η γιορτή των Πολιούχων των Άνω Λιοσίων είναι ιδιαιτέρως Αναστάσιμη καθώς συνέπεσε με την εβδομάδα των Μυροφόρων. Ο σεβασμιότατος αναφέρθηκε επίσης στον βίο και το έργο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ αναφερόμενος στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύει η ανθρωπότητα, επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί, είναι η σύνεση και η Ενότητα.


Αναφερόμενος τέλος, στη σημασία του εορτασμού για την πόλη των Άνω Λιοσίων, ο Χρήστος Παππούς δήλωσε τα εξής.

«Το πανηγύρι των πολιούχων μας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αποτελεί, παραδοσιακά, το σημαντικότερο κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός των Άνω Λιοσίων. Αποδίδει τα έθιμα των γηγενών δημοτών μας, τα οποία αγκαλιάστηκαν από τους νέους δημότες μας, που τα εμπλούτισαν με τα έθιμα των ιδιαίτερων πατρίδων τους. Έτσι, σήμερα, μιλάμε για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που διαμορφώνει τη νέα πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας και εκφράζει όλους τους δημότες μας. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους και ιδίως στους εορτάζοντες».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν απόψε το βράδυ με τη συμβολική ρίψη πυροτεχνημάτων από το Δημαρχιακό Μέγαρο Άνω Λιοσίων.

47 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif