• Κατερίνα Παπασταματίου

ΝΙΚΟΣ ΚΑΔΑΣ: Εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην PARNES NEWS

Έγινε ενημέρωση: 2 Δεκ 2020


Ο Νίκος Καδάς είναι ένας νέος άνθρωπος που γεννήθηκε, μεγάλωσε και δραστηριοποιείται στις Αχαρνές. Έχει πολιτική άποψη και δεν διστάζει να την εκφράσει δημόσια. Εν μέσω πανδημίας ο Νίκος μίλησε στην PARNES NEWS για όλα, πόσο στοίχισε ο covid στην οικοδομή, τι προγράμματα τρέχουν, αλλά και πως είδε την σύμπραξη τησ δημοτικής αρχής με την παράταξη ΔΕΚΑ.


1. Κύριε Καδά διανύουμε την δεύτερη καραντίνα μέσα σε ένα έτος. Πόσο έχει στοιχίσει στο χώρο της οικοδομής ο COVID19;


Κατ’ αρχήν να τονίσουμε ότι σε ένα διάστημα έξι (6) επτά (7) μηνών, το γεγονός ότι  υπάρχουν δυο περίοδοι με περιοριστικά μέτρα, κατά την μετακίνηση των πολιτών, δεν είναι και το πιο συνηθισμένο καθεστώς για οποιαδήποτε οικονομία. 

Δεν υπήρχαν δεδομένα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ούτε έτοιμες λύσεις, και τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο της καραντίνας πάγωσε εντελώς ο κατασκευαστικός κλάδος.  Σήμερα, με αυτή την περίοδο καραντίνας, νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα. 

Δεν πιστεύω ότι ο χώρος της οικοδομής – κατασκευών έχει επηρεαστεί περισσότερο ή λιγότερο από άλλους κλάδους, σίγουρα δεν επηρεάστηκε όσο ο χώρος του τουρισμού ή της εστίασης, αλλά σε μια ιδιόρρυθμη οικονομία μη προβλέψιμη, ταραχώδης στην έξοδο από μια οικονομικό-πολιτισμική κρίση το γεγονός της καραντίνας στρεβλώνει τα οικονομικά δεδομένα περιορίζοντας αρκετά κάθε επιχειρηματική επενδυτική οικονομική δράση στα ελάχιστα και απαραίτητα αναγκαία.  

Οπότε και ο χώρος της οικοδομής αντιστοίχως κινείται σε ρηχά νερά.

2. Μέσα στο “μαύρο” της επιδημίας υπάρχουν προγράμματα σε εξέλιξη από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες, αλλά ταυτόχρονα και οι επαγγελματίες;


Στον τομέα των κατασκευών πλέον έχουν γίνει μόνιμα τα προγράμματα της ενεργειακής αναβάθμισης για τις κατοικίες. Υλοποιήθηκαν αρκετές αναβαθμίσεις κατοικιών βάση των προγραμμάτων εξοικονομώ Α κύκλος και Β κύκλος που ήταν εν εξελίξη μέχρι και το 2019. Σήμερα περιμένουμε στην έναρξη για το νέο πρόγραμμα αυτής της κατηγορίας ωφέλιμων επενδύσεων, όπως ονομάζονται, το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ.  

Στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων είναι σε εξέλιξη εργαλεία βάση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020. Από οπού περιμένουμε να απορροφήσουν όλα τα κονδύλια. Περαιτέρω είμαστε στον προάγγελο του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα διανεμηθεί μέσο του ΕΕΑ και αναμένεται να δώσει ανάσες πνοής στους κλάδους των αναπτυξιακών επενδύσεων.


 3. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως εκτός από Πολιτικός Μηχανικός είστε και ενεργός δημότης Αχαρνών. Θα θέλαμε όμως να μας περιγράψετε με δυο λόγια ποιος είναι ο Νίκος Καδάς; 


Λοιπόν αυτή είναι ίσως και η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορεί να μου κάνει κάποιος. Ας προσπαθήσω να μιλήσω σε τρίτο ενικό ώστε να μοιάζει με μια περιγραφή που θα έδινε κάποιος άλλος για τον Νίκο με τα ματιά του Νίκου όμως. 

Σας άνθρωπος είναι αρκετά δραστήριος, δεν του αρέσει να αδρανοποιείται αν και μερικές φορές το να αράζει με φίλους το αναζητά και το βρίσκει πολύ θελκτικό. Είναι άνθρωπος που κυνηγάει τα θέλω του και δεν το βάζει εύκολα κάτω. Του αρέσει να δημιουργεί και να βρίσκει λύσεις. Είναι ιδιαίτερα μεθοδικός με τετράγωνη λογική, πολλές φορές σκέφτεται έξω από το κουτί και έχει κατηγορηθεί για αυτό αρκετά. 

Αγαπάει την οικογένεια του και είναι άνθρωπος που παίρνει δύναμη από τους αγαπημένους του ανθρώπους.  

Σε όλα αυτά έχουν παίξει μεγάλο ρόλο η οικογένειά του, η αγάπη του για τον αθλητισμό, τα αρκετά χρόνια του πρωταγωνιστούσε στον αθλητισμό και το αγαπημένο του άθλημα βόλεϊ και beach βόλεϊ. 

Μιλάμε για έναν άκρως κοινωνικό άνθρωπο που θα μπορούσε να συναναστραφεί και με τον διάβολο και να τον κάνει φίλο του όπως λένε αρκετοί. Βάση αυτής του της ιδιαιτερότητας  έχει ασχοληθεί από τα φοιτητικά του χρόνια με τα κοινά έχοντας διατελέσει και σε σημαντικές θέσεις σε παραταξιακό επίπεδο. 

Πρόεδρος ΔΑΠ – ΝΔ - ΦΚ Λονδίνου, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ μεγάλης Βρετάνιας (έδρα Λονδίνο). Συντονιστής απόδημου Ελληνισμού νεολαίας της ΝΔ κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004, αντιπρόεδρος νεολαίας ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, είναι μερικές θέσεις αρμοδιότητας που έχει αναλάβει κατά καιρούς. 

4. Η ενασχόλησή σας με τα κοινά το 2019 τι γεύση σας άφησε; 


Κοίταξε να δεις, το 2019 ήταν η πρώτη φορά που έθεσα τον εαυτό μου σε διαδικασία εκλογής εκτός των παραταξιακών τειχών, οπού ένιωθα και πιο ασφαλής αν θέλεις. Το έκανα αυτό γιατί πιστεύω πολύ στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ρόλο της στην ελληνική κοινωνία. 

Υπήρξαν και στο παρελθόν ανάλογες ευκαιρίες αλλά ποτέ δεν ένιωθα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοιου είδους κίνηση. 

Με τον Χάρη (Δαμάσκο) πίστευα ότι θα μπορούσε ο Δήμος Αχαρνών να μπει σε μια πορεία ολοκληρωτικής αλλαγής και να δρομολογηθεί σε μια τροχειά ώστε να Δημιουργηθεί Ένα Καλύτερο Αύριο (ΔΕΚΑ) για την πόλη και τους δημότες της.  

Δεν σου κρύβω ότι είναι διαφορετικά να ασχολείσαι με τις αυτό-διοικητικές εκλογές σαν συντονιστής ή παρατηρητής από έξω και άλλο σαν υποψήφιος. 

Επειδή η θέση μου στην παράταξη ήταν δύτη και στο οργανωτικό κομμάτι αλλά και σαν υποψήφιος της, μπορώ να σου πω ότι ένιωσα ποικίλα συναισθήματα. Σίγουρα στεναχωρήθηκα για την μη εκλογή της παράταξης σαν Δημοτική αρχή, αλλά ένιωσα ολοκληρωμένος που έτρεξα όλη αυτή την διαδρομή. Με τα λάθη που έγιναν και τις επιτυχίες που κερδήθηκαν. 

Σε προσωπικό επίπεδο είμαι αρκετά ικανοποιημένος με τους 500 περίπου σταυρούς που πήρα διότι δεν ήταν αυτοσκοπός μου να εκλεγώ, αλλά να εκλεγεί η παράταξη και ίσως αμέλησα κάπως τις προσωπικές μου φιλοδοξίες αν θέλεις. Σίγουρα νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την ανατροπή που κάναμε σαν παράταξη στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου (κάτω Αχαρναί) η οποία νομίζω ότι ήταν ένας πολιτικός σχεδιασμός από την ομάδα που οργανώθηκε στην περιοχή (συμμετέχοντες Στέργιος Πεδιαδίτης, Τζίγκου Αφροδίτη, Τσέτσιλα Ελένη, Βαρσάκη Κική) και στέφθηκε με επιτυχία, εκεί που αρκετοί πίστευαν ότι θα αποτύχουμε. 

Εν κατακλείδι θεωρώ ότι ήταν ένα πετυχημένο πείραμα σε νερά όπου τα παρακολουθούσα από τον γιαλό, αλλά βρεγμένος τα βλέπεις διαφορετικά πιο καθαρά θα έλεγα. 


5. Πως θα χαρακτηρίζατε την ιστορική θα λέγαμε σύμπραξη των δύο πρώτων παρατάξεων του Δήμου Αχαρνών και ως δημότης αλλά και ως μέλος της παράταξης ΔΕΚΑ; 


Νομίζω ότι δεν έχει διαφορά γιατί και δημότης και μέλος της παράταξης είναι ακριβώς το ίδιο από την στιγμή που μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο. 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν ήμουν αντίθετος σε μια συνεργασία παρατάξεων για την καλύτερη διοίκηση του τόπου. Όπως και πολλές φορές έχω εκφράσει το γεγονός ότι ο Δήμαρχος είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία σε αυτήν την χρονική περίοδο για μια διευρυμένη διοίκηση.  Στην συνεργασία όμως αποτελεί προνόμιο να διατηρούν τα μέλη της την αυτοτέλεια τους. Οπότε δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον τρόπο που η παράταξη μας διαπραγματεύτηκε και συμμετέχει σε αυτού του είδους την σύμπραξη, όπως είχα εκφράσει και στο παρελθόν τις αντιδράσεις μου στην κατά καιρούς άσκηση αντιπολίτευσης από τους δημοτικούς μας συμβούλους, η οποία επι της ουσίας την αδρανοποιεί. Σίγουρα υπήρχε και άλλος δρόμος, είναι βέβαιο πολιτικά σκεπτόμενος ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά και σίγουρα πιο ομαλά, και ίσως με πιο ευρεία απήχηση προς τους πολίτες και τα μέλη , συμπαραστάτες, και των δυο πλευρών. 

Βέβαια από την άλλη η δημοτική ομάδα λειτούργησε στα απόλυτα όρια του νόμου, στα όσα ακριβώς περιγράφει ο Κλεισθένης. Οπότε δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για κάτι. 

Η παράταξη όπως έχω τονίσει πολλές φορές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν είναι μόνο οι σύμβουλοι που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο, είναι κάτι πολύ περισσότερο και αυτό είναι καθαρά προσωπικό πιστεύω. 

Δυστυχώς για πολλούς λόγους μετά την αποχώρηση του Χάρη αυτή η ιδέα δεν μετουσιώθηκε σε πράξη. Δηλαδή η δημιουργία μιας παράταξης, ενός ζωντανού οργανισμού ο οποίος θα εξελίσσεται  και θα μεγαλώνει μέσα από καταστατικές της λειτουργίες και δομές. Παρόλο που το σχέδιο είχε παρουσιαστεί και στον ίδιο τον Χάρη και στον Παναγιώτη από τον Ιανουάριο του 2020. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το ποιος φταίει ή ποια λάθη έγιναν, θα μείνω ότι όλοι έχουμε συμμετοχή στο λάθος όπως και στο σωστό.     

Ελπίζω το εγχείρημα να έχει θετικό πρόσημο γιατί η ανάγκη της πόλης για καλυτέρευση της καθημερινότητας είναι επιτακτική μετά από μια πενταετία όπου λίγα άλλαξαν. Νομίζω ότι η μαγιά υπάρχει οπότε ο χρόνος θα δείξει και ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει. 

6. Κύριε Καδά τι θα αλλάζατε και τι κρατούσατε στον Δήμο Αχαρνών; 


Δεν θα άλλαζα με τίποτα την ομορφιά της Πάρνηθας η οποία είναι ένας πνεύμονας ζωής για την περιοχή. Νομίζω ότι θα κράταγα την ανάγκη των ανθρώπων για μια σύγχρονη, όμορφη, γεμάτη ζωντάνια πόλη που θα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μας αναμνήσεις με τις οποίες και εμείς μεγαλώσαμε. Αυτή την ανάγκη των πολιτών δεν πρέπει να απωλέσει κανείς, ώστε να γίνει ένα δυνατός δεσμός με τους πολίτες για να αλλάξει ο τόπος. 

Πάνω σε αυτή την πίστη πρέπει να οικοδομήσουμε όλοι ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να γευτούμε το αίσθημα της επιτυχίας. 

Σίγουρα πρέπει να αλλάξουμε πολλά κακώς κείμενα στην πόλη μας τα οποία θα γινόμουν κουραστικός  να τα αναφέρω ξανά ενώ τα γνωρίζουμε όλοι.  Εγώ θα ήθελα να μείνω στο τι δεν πρέπει να χάσουμε από αυτή την πόλη η οποία μας μεγάλωσε και θα μεγαλώσει και τα παιδιά μας. Και εννοώ την αγάπη μας για αυτήν. 


7. Είναι γνωστή η φράση πως την επομένη των εκλογών ξεκινά η προεκλογική περίοδος, εσείς πως βλέπετε τον εαυτό σας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές;


Νομίζω ότι είναι νωρίς να μιλάμε για προεκλογική περίοδο όταν η δημοτική αρχή έχει ακόμα 3 χρόνια θητείας και προσπαθεί να βρει τα πατήματά της, να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, θα ήταν άκαιρο λοιπόν να μιλάμε για σενάρια εκλογών. Σίγουρα οι ερχόμενες εκλογές νομίζω ότι κρύβουν πολλά και είναι αχαρτογράφητα  νερά σε μια περίοδο που δεν ξέρουμε πως θα είναι η γενικότερη κατάσταση με όλα αυτά που βιώνουμε. 


 8. Τέλος, θα θέλαμε να κλείσουμε αισιόδοξα, με μία ευχή σας σε όλους τους συνδημότες …


Νομίζω ότι είναι ευλογία για όλους μας να ξυπνάμε να ζούμε και να συμπορευόμαστε με ανθρώπους που αγαπάμε και νοιαζόμαστε, ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε, ελπίζω να είμαστε όλοι μαζί και αύριο συζητώντας την επικαιρότητα. 

Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και εύχομαι καλή διαδρομή σε εσάς και τους συνεργάτες σας. 

1.119 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif