• Κατερίνα Παπασταματίου

Ο μεγάλος Μενιδιάτης πολέμαρχος Δημήτριος (Μήτρος) Λέκκας
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών δημοσιεύει καθημερινά στιγμές της ιστορίας των προγόνων μας που μας κάνουν μέχρι σήμερα υπερήφανους! Αυτή την αξιόλογη δουλειά αναδημοσιεύουμε κι εμείς και τους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά δημόσια για την σπουδαία δουλειά που κάνουν να διαφυλάσσουν την ιστορία της πόλης μας! Για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις της ΙΛΕΑ επισκεφτείτε την σελίδα στο FB

https://www.facebook.com/ileamousio/


Η προτομή του κλέβει την παράσταση στην Κεντρική Πλατεία των Αχαρνών, δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου. Ποιος είναι κ Μήτρο Λέκκας;


Ο Μήτρο Λέκκας γεννήθηκε στο Μενίδι το 1796. Ήταν γιος του Νικολάου Λέκκα και αδελφός των μεγάλων καπεταναίων Ανάσταση και Γιώργη, αναδείχθηκε δε ως ένας από τους μεγαλύτερους πολέμαρχους της Αττικής κατά τη διάρκεια του Ιερού Αγώνα.


Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Αττική, στην Ανατολική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, διακριθείς για τη γενναιότητα του και τιμήθηκε με τους βαθμούς Πεντηκοντάρχου (1822), Χιλιάρχου (1824) και Αντιστράτηγου (1824). Κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή διακρίθηκε στη μάχη του Χαϊδαρίου επικεφαλής 110 στρατιωτών. Ακολούθως στις 11 Οκτωβρίου μαζί με τους στρατιώτες του και υπό τις διαταγές του Νικολάου Κριεζώτη οδήγησε σώμα 300 ανδρών στην παράτολμη νυχτερινή επιχείρηση εισόδου στην πολιορκούμενη Ακρόπολη. Όλοι μπήκαν "αβλαβείς" διασπώντας τον κλοιό των Τούρκων και εφοδιάζοντας με πολεμοφόδια τους πολιορκημένους.


Ο Μήτρο Λέκκας πληγώθηκε πέντε φορές σε ισάριθμες μάχες.

Το 1828 μετά από διαταγή του κυβερνήτη Καποδίστρια προσπάθησε να ξεσηκώσει τα υποταγμένα στους Τούρκους χωριά της Αττικής. Έχοντας πετύχει το σκοπό του και ενώ επέστρεφε στην Ελευσίνα για να προετοιμάσει την εξέγερση, προδόθηκε από κάποιον καλόγερο, έπεσε σε ενέδρα των Τούρκων και συνελήφθη ζωντανός, μαζί με τον Αθηναίο οπλαρχηγό Νικόλαο Δανίλη και ολιγομελή συνοδεία. Όλοι οδηγήθηκαν στο φοβερό κάστρο του Ευρίπου (της Χαλκίδας) και με διαταγή του Ομέρ Πασά, τον μεν Νικόλαο Δανίλη οι Τούρκοι τον παλούκωσαν, τον δε Μήτρο Λέκκα τον έγδαραν ζωντανό και τον κρέμασαν σε τεράστια τσιγκέλια από τα τείχη του κάστρου.


Έτσι λοιπόν ο Μενιδιάτης Μήτρο Λέκκας εισήλθε ως ήρωας στο πάνθεο των αθανάτων σε ηλικία 32 ετών, αφήνοντας ορφανό τον μοναχογιό του Ιωάννη, μετέπειτα Στρατηγό, πρώτο Πρόεδρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και για σειρά ετών βουλευτή Αττικοβοιωτίας και Αττικάρχη.


Ο Μήτρο Λέκκας ήταν παντρεμένος με την Μαρία το γένος Μπαλή, της οποίας τα δύο αδέρφια Σπύρος και Γεωργάκης εφονεύθησαν κατά την πολιορκία της Ακρόπολης, το 1826. Η λαϊκή μούσα ύμνησε το Μήτρο Λέκκα με τους στίχους του άγνωστου ποιητή όπως δημοσιεύτηκαν στην «Νέα Πανδώρα» τόμος στ’, σελίδα 16 :

«…Βλαχαίοι το κάστρο εκράτηγαν, Σαρής Λέκκας το παίρνουν∙

Είν’ ο Σαρής από του Ψυρρή και ο Λέκκας Μενιδιάτης ...»


Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε βλέπουμε την προτομή του Μήτρου Λέκκα, που βρίσκεται στο προαύλιο του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Βλασίου, στη κεντρική πλατεία των Αχαρνών.


Το κείμενο στηρίχτηκε κυρίως σε αρχειακές έρευνες του συγγραφέα - ερευνητή Δημήτρη Γιώτα και στο βιβλίο του «Οι Μενιδιάτες κατά τον 18ο αιώνα και την Επανάσταση του ‘21».

383 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif