• Κατερίνα Παπασταματίου

Το δέντρο ή το δάσος; Άρθρο του Γιώργου Τσεβά


Αδιαμφισβήτητα βιώνουμε μία εποχή που δεχόμαστε συνεχώς δυσάρεστες και ψυχοφθόρες ειδήσεις . Ειδήσεις τόσο από τη χώρα μας όσο και από ολόκληρη την Υφήλιο . Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των δυσμενών ειδήσεων , υπάρχουν νέα που προέρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό που δεν φέρουν μαζί τους μόνο ελπίδα και αισιοδοξία , κουβαλούν στις πλάτες τους τη δυναμική που θα κατακλύσει την δεκαετία που ζούμε . Νέα που επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα τόσο εμάς ως οντότητες αλλά και ως πολίτες , επηρεάζουν τόσο τη ζωή μας όσο και τις οικονομικές μας δραστηριότητες.

​Αν σας έλεγα πριν 10 χρόνια πως σχεδόν σε κάθε δήμο της Ελλάδας θα υπάρχει χώρος φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκίνητου , τι θα μου λέγατε ; Αν σας έλεγα πως το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης θα γίνει το μέτωπο της παραλιακής στην Αθήνα , και πως η επένδυση του Ελληνικού αποτελεί με διαφορά την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια , πως θα αντιδρούσατε ; Και τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ φυσικά . Τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο γίνεται ένας κατακλυσμός τεχνολογικής προόδου . Η Spacex του Elon Musk , κατασκευάζει επανδρωμένους πυραύλους που μπορούν να προσεδαφίζονται κατακόρυφα , υπόσχεται πως ο άνθρωπός θα έχει πάει στον Άρη μέχρι το τέλος του 2030 και φυσικά μην ξεχνάμε την τεχνολογία 5G που αλλάζει το πεδίο στην χρήση των δεδομένων .

​Πράγματι η χώρα μας παραμένει πίσω πολλά χρόνια σε πολλούς τομείς , και το προβληματικό σε αυτό το γεγονός είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να μην θέλουμε να πάμε μπροστά . Όμως οι εποχές αλλάζουν και μαζί με τις εποχές αλλάζουν φυσικά και τα δεδομένα . Στην κοινωνία του σήμερα σε ηλικία μέχρι 30 ετών το 80% έχει ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ 45% έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια . Σχεδόν 1 στους 2 νέους λοιπόν , έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο ενώ οι αριθμοί συνεχίζουν να συναρπάζουν καθώς 40% των αποφοίτων ακολουθούν μεταπτυχιακή εκπαίδευση ενώ 70% μιλούν με άνεση μια επιπλέον γλώσσα και 35 % μιλούν 2 επιπλέον γλώσσες.

​Αυτό λοιπόν είναι το δάσος. Μια νεολαία με ακαδημαϊκή κουλτούρα , με επιστημονική μέθοδο και με τεχνογνωσία στα χέρια της . Με δυνατότητα να συνεργάζεται σε διάφορες γλώσσες και φυσικά με ικανότητα να χειρίζεται τον σύγχρονο εξοπλισμό . Αυτή η νεολαία χρειάζεται την πρακτική εμπειρία των μεγαλυτέρων ως βοηθό και ένα σύστημα στο οποίο όλες αυτές οι γνώσεις και οι δυνατότητες θα μετουσιωθούν σε θέσεις εργασίας . Και εδώ εμφανίζεται το δέντρο, είμαστε κολλημένοι σε εποχέςδιαμάχης ενώ ο κόσμος προοδεύει . Κοιτάμε χώρες όπως ο Καναδάς , η Σουηδία , η Ελβετία , η Δανία και άλλες , και αντικρίζουμε μισθούς τόσο μεγαλύτερους από τους δικούς μας που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν τελικά αξίζει το να εργαζόμαστε στη χώρα μας.

​Η βασική μας διαφορά εν τέλη , με τις χώρες της προόδου , με τις χώρες των υψηλών μισθών και του κοινωνικού κράτους , είναι φυσικά η νοοτροπία μας , τόσο η πολιτική όσο και η κοινωνική. Στη δύση του σήμερα όλοι έχουν καταλάβει το αυτονόητο , πως τα χρήματα πρέπει να παράγονται και να διανέμονται , όχι μόνον το δεύτερο. Στην Ελλάδα έχουμε την αίσθηση πως το κράτος πρέπει μόνο να μοιράζει χρήμα , χωρίς να καταλαβαίνουμε πως αυτό το χρήμα πρέπει να εναπόκειται σε πραγματικές συνθήκες και να παράγεται είτε από υπηρεσίες είτε από εμπόριο. Αυτό καλώς η κακώς κανένα κράτος δεν μπορεί να το πραγματώσει σε απόλυτο βαθμό , και εδώ γίνεται η εισχώρηση καινοτόμων και παραγωγικών ιδεών από ανθρώπους οραματιστές και ικανούς να παράξουν το χρήμα και όχι απλώς να το μοιράσουν .

​Για να μπορέσουμε να έχουμε στην χώρα μας θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς , συνθήκες υψηλών προδιαγραφών και δυνατότητα του καθενός να ασχολείται με το αντικείμενο που επιθυμεί πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα . Οραματιστές και επενδυτές πρέπει να συνδιαλέγονται σε μία χώρα που έχει φτιάξει όλες τις απαραίτητες συνθήκες και το πλαίσιο προς όφελος τόσο των επενδύσεων τους όσο και των εργαζομένων που θα τις απαρτίζουν. Αλλιώς που θα απασχοληθεί εκείνο το νέο παιδί που έχει ΄΄φάει΄΄ τα χρόνια του στις σπουδές ; Πως θα μπορέσει μια κοινωνία να απορροφήσει τεχνολογικά καταρτισμένους εργαζομένους και να τους παράσχει τα χρήματα που προσδοκούν αλλά και την καριέρα και τις συνθήκες που επιθυμούν ;

​Οι θεσμοί και οι μηχανισμοί που διέπουν το κράτος και τον τρόπο που εκείνο λειτουργεί , θα ήταν χρήσιμο να προσανατολιστούν πάνω σε όλη αυτή την νέα γενιά , να την βοηθήσουν να γίνει παραγωγική και αποδοτική μα συνάμα να τις προσφέρουν όλα εκείνα τα μέσα που χρειάζεται ώστε να έχουν μια ζωή υψηλών προδιαγραφών , να έχουν ένα κράτος σύμμαχο στα όνειρα τους και ένα περιβάλλον άξιο να τους κρατήσει εντός των συνόρων της χώρας. Το δάσος είναι η τεχνολογική πρόοδος και οι δυνατότητες που προσφέρονται στην εποχή μας , και με αυτό πρέπει να ασχολούμαστε σαν κοινωνία και όχι με το δέντρο , που δεν είναι άλλο από τις πολιτικές και προσωπικές αψιμαχίες που το μόνο που κάνουν είναι μας κρατούν δέσμιους στο παρελθόν …

*Ο Γιώργος Τσεβάς είναι Φοιτητής

Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΠανεπιστημίουΠελοποννήσου

434 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif