• Κατερίνα Παπασταματίου

«Ξαναζωντανεύουν» μετά από 17 χρόνια οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού ΧωριούΜεγάλη η συμβολή του Δήμου Αχαρνών & του Δημάρχου Σπύρου Βρεττού

Την αξιοποίηση και επέκταση των αθλητικών υποδομών στο Ολυμπιακό Χωριό, μιας ακόμα παραμελημένης Ολυμπιακής εγκατάστασης -ιστορικής σημασίας και τοπόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004- παρουσίασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην εκδήλωση «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού: το Όραμά μας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού.


Μετά από 17 χρόνια πλήρους απαξίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του

Ολυμπιακού Χωριού, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε αγαστή συνεργασία με

τον Δήμο Αχαρνών, προχωρά στην αναβάθμισή τους σε Εθνικό Προπονητικό

Κέντρο, με υπερτοπικό χαρακτήρα και σε πόλο για τον εναλλακτικό αθλητισμό. Με

τον τρόπο αυτό ο Δήμος Αχαρνών αποκτά ξανά ένα έντονο αθλητικό αποτύπωμα,

κάτι το οποίο ήταν και στον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής και

του Δημάρχου Σπύρου. Βέβαια αυτό δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί εάν δεν υπήρχε

η βούληση από την ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού, καθώς ο Λευτέρης

Αυγενάκης οραματίστηκε και προσπάθησε να πετύχει τη δημιουργία του Εθνικού

Προπονητικού Κέντρου.

Αυτό το όραμα παρουσίασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης

Αυγενάκης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, στο

κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού παρουσία του Υφυπουργού

Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά και του Δημάρχου Σπύρου Βρεττού. Ο κ.

Αυγενάκης έπλεξε το εγκώμιο του Δημάρχου Αχαρνών για την άριστη συνεργασία

τους και την άμεση ανταπόκρισή του στις ανάγκες του σχεδιασμού για τη δημιουργία

ενός μεγάλου, εθνικών διαστάσεων, αθλητικού κέντρου. Τον ευχαρίστησε δε

ιδιαίτερα για την παραχώρηση, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκτασης

46,8 στρεμμάτων, προκειμένου ο νέος φορέας να δημιουργήσει κι άλλους χώρους

αθλητικής ενασχόλησης όπως ήπιες υπαίθριες υποδομές (διαδρομή ανωμάλου

δρόμου, πίστα ορεινής ποδηλασίας, χώροι πεζοπορίας).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Αυγενάκης εξήγγειλε και τη δημιουργία

Μοντελοδρομίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία και την

ανέγερση προκατασκευασμένου κτιρίου γραφειακών χώρων, 500τ.μ., για τη στέγαση

των υπηρεσιών της διοίκησης του Αθλητικού Κέντρου. Παράλληλα έγινε και η

ανακοίνωση από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, της

παραχώρησης 22 στρεμμάτων στην περιοχή Λεκάνες για να δημιουργηθεί η υποδομή

που χρειάζεται ώστε να αναπτυχθούν τα λεγόμενα αστικά αθλήματα, δηλαδή το

skateboard, το BMX και το παρκούρ.

Με τις ανακοινώσεις αυτές, αντιλαμβάνεται κανείς πως το Ολυμπιακό Χωριό

σταδιακά μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη που απωλέσθηκε μετά τους

Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μπορεί να μετατραπεί στο επίκεντρο μεγάλων

αθλητικών διοργανώσεων και να γίνει ένας πόλος έλξης για άθληση και αναψυχή.

Πρόκειται σαφώς για μια εξέλιξη η οποία είναι ιδιαίτερα θετική για τις Αχαρνές και

αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς τόσο από την πλευρά του Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και

από την πλευρά του Σπύρου Βρεττού, ο οποίος πίστεψε στο συγκεκριμένο πρότζεκτ

και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να υλοποιηθεί.Αυγενάκης: «Όραμα να γίνει στο Ολυμπιακό Χωριό ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο»

Ο υφυπουργός αθλητισμού που έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα του την αξιοποίηση όλων των εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών και αθλητικών εγκαταστάσεων εδώ και μία 15ετία, κατά την παρουσίαση του έργου αναφέρθηκε στα εξής: «Το όραμά μας είναι να γίνει στο Ολυμπιακό Χωριό, ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, με τις πρόσθετες εδαφικές εκτάσεις και να αποτελεί πόλο αθλητικών δραστηριοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα, να αναδειχθεί σε κοιτίδα εναλλακτικού αθλητισμού, να τιμά την μεγάλη του αθλητική κληρονομιά πάντα σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, τους αθλητικούς φορείς και την αθλητική οικογένεια της περιοχής και της χώρας μας γενικότερα» τόνισε ο υφυπουργός αθλητισμού και υπογράμμισε επίσης: «Δεν νοείται να μιλάμε για αθλητική μεταρρύθμιση και να μην έχει αξιοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα των Ολυμπιακών μας Αγώνων, ένα σημείο αναφοράς του ελληνικού μας αθλητισμού. Αντιμετωπίζουμε το Ολυμπιακό χωριό με τον σεβασμό που του αρμόζει, έχουμε όραμα για την επιστροφή της παλιάς του αίγλης και θα πετύχουμε όλοι μαζί την καθιέρωσή του ως αθλητικό πόλος έλξης για τη χώρα μας, όπως αρμόζει στην ιστορία του».

Τα έργα που έγιναν τον τελευταίο χρόνο υπό τον Πέτρο Γαλάνη

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε συνοπτικά στο «χθες» και στην 15ετή εγκατάλειψη των χώρων έως και το 2019 και υπογράμμισε τα μεγάλα βήματα προόδου, τα οποία σημειώθηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο υπό την Επιτροπή Διαχείρισης και τον Πρόεδρό της, Πέτρο Γαλάνη, στη λειτουργία των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων:

  • καθαρίστηκε η κολυμβητική δεξαμενή και πλέον οι εργασίες αποκατάστασης και επαναλειτουργία της είναι θέμα χρόνου. τοποθετήθηκε, για 1η φορά από το 2004, νέο δίχτυ στον κλωβό ρίψεων.

  • ανανεώθηκαν τα τέσσερα σκάμματα αλμάτων.

  • δημιουργήθηκε το υπαίθριο γυμναστήριο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BeActive, η επισκεψιμότητα του οποίου ξεπερνά τα 200 άτομα ημερησίως.

  • υπάρχει σημαντική αύξηση των αθλητικών σωματείων που προπονούνται στους χώρους.

  • οι εγκαταστάσεις γίνονται σημείο αναφοράς για την προετοιμασία των εθνικών μας αποστολών, όπως η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Σάλας και η Εθνική Ομάδα Αερόβιας Γυμναστικής.

  • εξελίσσονται συνέργειες, όπως έγινε με την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τους αθλούμενους.

  • ξεκίνησαν και οι δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο (πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας, με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ζήσε Αθλητικά»).

  • έγινε σύσταση (ΠΔ 77/2021) του ΝΠΔΔ «Εθνικό Αθλητικό – Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού», φορέα με διοίκηση και προϋπολογισμό που θα αναπτύξει όλο τον αθλητικό πόλο.

  • έγινε παραχώρηση από τον Δήμο Αχαρνών περίπου 47 στρεμμάτων προκειμένου να επεκταθούν οι νυν εγκαταστάσεις (των 90 στρεμμάτων) και να δημιουργηθούν ήπιες υπαίθριες υποδομές (διαδρομή ανωμάλου δρόμου, πίστα ορεινής ποδηλασίας, χώροι πεζοπορίας).

  • έγινε αίτηση προς το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας της παραχώρησης έκτασης 22 στρεμμάτων στις «Λεκάνες», με εγκαταλελειμμένα γήπεδα που θα ανακατασκευαστούν και για την ανάπτυξη «αστικών σπορ» (BMX, Skateboard, παρκούρ), τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.Αμυράς: «Με χαρά σας παραχωρούμε την έκταση για αθλητική ανάπτυξη»

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανακοίνωσε την παραχώρηση των 22 στρεμμάτων στην περιοχή «Λεκάνες Αχαρνών» για την αθλητική αξιοποίησή τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ, μας ενώνουν δυο πράγματα: το ένα είναι ο αθλητισμός και το δεύτερο είναι η προσήλωση στη λογική. Μια λογική που λέει πως όταν διαθέτεις τέτοιες εγκαταστάσεις όπως το Ολυμπιακό Χωριό, για τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει δώσει χρήματα για να γίνουν, τότε οφείλεις να τις συντηρείς και να τις αξιοποιείς.

Από την πλευρά μας ανταποκρινόμαστε στο αίτημα του Υφυπουργού και παραχωρούμε με χαρά τα 22 στρέμματα για να δημιουργηθεί η υποδομή που χρειάζεται ώστε να αναπτυχθούν τα λεγόμενα αστικά αθλήματα, δηλαδή το skateboard, το BMX και το παρκούρ.”Ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, στην ομιλία του αποκάλυψε ότι:

«Ήμουν λίγες ημέρες Δήμαρχος όταν κάναμε μία συνάντηση με τον Βουλευτή, Βασίλη Οικονόμου, όπου του εξέφρασα τις ανησυχίες μου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, σχετικά με το πόσο έχουν παραμεληθεί.

Να σας πω ότι αν δεν υπήρχαν κάποιοι τοπικοί σύλλογοι να δίνουν ζωή στις εγκαταστάσεις, οι αθλητικοί χώροι θα παρουσίαζαν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Η αγωνία μου λοιπόν ήταν πως θα μπορούσε αυτός ο χώρος να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να αποκτήσει τη χαμένη του αίγλη.

Όταν, λοιπόν, έγινε η συνάντηση με τον Υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, για τον οποίο ο κ. Οικονόμου μου είπε ότι ήταν σίγουρος πως θα βοηθήσει τα μέγιστα, κατάλαβα ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Ο κ. Αυγενάκης με ενέπνευσε, καθώς το όραμά του ήταν ρεαλιστικό και ταυτιζόταν απόλυτα με τα δικά μου θέλω.

Έτσι, προχωρήσαμε στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που στήριξε την προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την Ολυμπιακή εγκατάσταση. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τη σύσταση του ΝΠΔΔ, που θα διαχειριστεί την εγκατάσταση με στόχο όχι μόνο να συντηρήσει αλλά να αναπτύξει και να βελτιώσει περαιτέρω το αθλητικό κέντρο.
Στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού: το Όραμά μας» παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο Βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, πρόεδροι Ομοσπονδιών Ολυμπιακών αθλημάτων, αντιπροσωπείες από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τα σωματεία που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων, αθλητές και κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού.

450 Προβολές0 Σχόλια
RCMP_AD_CASINIANS_KLHROSEIS_300X250_V2.gif